Има ли решение на съда и как имотът разбуни духовете

 

Безпрецедентен протест на църквата. Свещеници от цялата страна, начело с патриарх Неофит се събраха пред Върховния административен съд. Причината - спор за собствеността на катедралата "Свети Александър Невски". Как имотът разбуни духовете в Синода и има ли решение на съда?


След като църквата ни се беше успокоила, че вече е собственик на храма „Александър Невски”, днес отново се наложи да защитава имота, този път във Върховния административен съд. От дружеството "Будител" оспориха решението на Министерския съвет от миналата година, с което беше връчен нотариалният акт на патриарх Неофит. Според тях църквата е построена с дарения и затова трябва да е всенародна.


Цяло столетие българското духовенство беше в очакване на един жест –  от ничий храмът „Александър Невски” да стане собственост на църквата. И това се случи на осми октомври 2014 година.  

Още по темата

Само година по-късно обаче се оказа, че битката не е приключила. А църквата излезе да брани храма по своя начин - с молитва.


„Не трябваше така изненадващо да внесат своите жалби, но с Бога напред. Никой не може да оспорва собствеността на този храм, защото той е направен по поръка на народа”, заяви патрирах Неофит.


В молитвите за катредалата се включиха всички митрополити и свещеници от различни епархии в страната. Камбаните на столичните храмове забиха тревожно.


Така храмът „Александър Невски” се оказа между Бога и съда. Според дружеството „Будител” Синодът не трябва да е собственик, защото не са спазени процедурите. Освен това има решение на Великото Народно събрание, според което храмът трябва да е всенароден.


„Народът да го поддържа, но от няколко години храмът се руши. Явно и държавата не си е свършила работата”, коментира Веселин Станков от Дружеството „Будител”.


А за клира жалбата е недопустима.


„Искахме да покажем, че това е абсурд”, обясни ловчанският митрополит Гавриил.


И днес един от символите на страната ни продължава да се руши и да се чакат пари за ремонт.

 

„Храмът е голям, храмът е достоен и ценен и трябват много грижи, за да се поддържа добре. Сега за реставрацията имаме устното обещание от МС, че ще се получат средства, които да бъдат включени в ремонта на храма, но все още ги очакваме”,  коментира патриарх Неофит.


Духовниците се надяват да не се наложи и за ремонта да чакат още столетие. В съда се чуха мнения, че жалбите на дружеството „Будител” са неоснователни, но дали е така ще решават магистратите на закрито заседание.


Припомнете си основните факти по темата: