Българският избирател трябва да се освободи от оковите на Велико Народно събрание, смята той

 

"Призоваваме президента да започне консултации за свикване на Велико Народно събрание, което да обяви собствената си ликвидация", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дискусията в НС по законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, цитиран от БГНЕС. 

 

"Започваме исторически важни дебати. И още по първото предложение ние се сблъскваме с една много ясна позиция на колегите от РБ. Има нужда от много дълбок анализ на това предложение. То казва следното - съдът, съдията, прокурорът и следователите имат различна функционалност в процеса и различни компетентности. Има правосъдни системи, в които се смята, че съдебният процес е преди всичко съдията. Накрая решава съдията. Ето защо съдебната власт - това е съдията", подчерта Местан.

 

 

Още по темата

"Това, което г-н Радан Кънев от РБ обявява като грешка, е дискусионен проблем и ние сме готови да участваме в този дебат", каза още Местан.

 

"Нека изречем истината. Ако искаме да правим по-дълбоки реформи в тази съдебна система, рано или късно трябва да узреем за мисълта за свикване на Велико Народно събрание с една точка - ликвидирането на самото себе си. И вече такива решения като днешното занапред да се вземат от обикновено Народно събрание. Българският избирател трябва да се освободи от оковите на Великоно Народно събрание. За нас критерият кой е за много дълбоки реформи в съдебната власт, е отношението му към темата за свикване на ВНС", коментира още лидерът на ДПС.