Задълженията са за 380 хиляди към държавата

Президентът Росен Плевнелиев опрости задължения на граждани към бюджета за близо 380 хиляди лева. Това съобщи Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ).

 

Преобладаващата част от хората, поискали опрощаване на дълга си, са в изключително тежко здравословно или социално-битово положение и няма как да се издължат на държавата. 

Още по темата

 

От 2012 г. насам граждани са поискали опрощаване на задължения за над 12.1 млн. лева. Сумата на неопростените държавни вземания възлиза на над 10 млн. лева.

 

От май 2012 г. до 1 декември т.г. най-често срещани са молбите за опрощаване на неправилно получено парично обезщетение за дете до 2-годишна възраст, като са постъпили общо 345 молби. Следват молбите за неплатени данъчни задължения, за опрощаване на неплатени здравноосигурителни вноски и молби, свързани с неправилно получени суми като социални и целеви помощи. Постъпили са и молби за опрощаване на глоби и и санкции, наложени от органите на КАТ, митнически органи, актове на държавните горски стопанства и ИА „Рибарство и аквакултури“. 

 

От Комисията припомниха, че не подлежат на опрощаване задължения, свързани с комунални битови задължения към топлофикациите, електроразпределителните дружества и дружествата за водоснабдяване, както и банкови кредити, наеми за общински жилища и такса за битови отпадъци, която е приход към общинските бюджети. 

 

От Министерството на финансите предлагат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс,  с които да се въведат облекчения за длъжниците.

 

Въпреки решението на президентската комисия непосредствено преди Коледа хиляди българи ще останат без пари. Фирми дължат милиони левове за заплати на своите служители. Вижте!