Ключовият въпрос е тя за какво ще има политически мандат, заяви министърът в оставка

"Работили сме добре и Екатерина Захариева има пълната ми подкрепа, ключовият въпрос е тя за какво ще има политически мандат". Това коментира пред журналисти в парламента министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов по повод на обявената номинация за негов наследник на поста, предаде БТА.


"Нямам никакви съмнения, че това е човек, който може и иска, включително ще бъде поставен в по-добра ситуация, може би, и се надявам да довърши това, което сме започнали", добави той.  

Още по темата


Иванов каза, че в избора на Захариева чете знак, че се осъзнава сериозността на ситуацията и предизвикателствата пред съдебната реформа.

 

"Големият въпрос е дали Захариева ще има политическия мандат и подкрепа за тези смели стъпки, които иначе съм сигурен, че тя има капацитета и желанието да направи", добави той. "Говорим за наистина решителни промени в Закона за съдебната власт по много широк периметър въпроси".

 

По думите му въпросът за това как да бъде интегрирана позицията на главния прокурор в системата на демократична отчетност е неизбежен. 

 

Христо Иванов каза, че си тръгва от поста с най-добри чувства и декларира, че ще продължи да работи за съдебната реформа. 

 

Вижте как беше издигната Екатерина Захариева за поста на правосъден министър: