Условията за работа у нас стават все по-лоши

 

Бизнес в България – мисията невъзможна. Това сочат резултатите от проучване на Българската стопанска камара. За всяка втора фирма у нас условията за бизнес са се влошили. 

 

Бизнесът е недоволен от отминаващата година. Според оценките на работодателите през

Още по темата

2015 година рязко се е увеличила корупцията (70%), пресъпността (67%) и сивата икономика (57%). А очакванията за догодина сочат отново нагоре. По-високи цени на тока (70%), по-скъпи суровини (37%), по-труден достъп до кредити (30%). 

 

Бизнесът не подкрепя почти нито едно от решенията на държавата, които го засягат. Предприемачите са против пенсионната реформа, данъка вредни храни, данък уикенд. Те не одобряват и идеята за по-дълъг отпуск и увеличението на минималната заплата. 


Във фабриката за детски обувки през последните пет години Галина е била и от двете страни на кроячната маса. Първите четири години събирала скроените детайли, но искала да се научи на повече. Сега крои сама.  

 

Според оценките на бизнеса хора като Галина са изключение. Работниците у нас масово нямат желание да учат нови неща, не разполагат с професионални умения, а в същото време имат и нереалистичната оценка за способностите си. 

 

През 2015 година са разкрити 45 000 нови работни места. И въпреки това – кризата на пазара на труда се задълбочава. Защото всеки втори шеф страда от недостиг на специалисти:


"В момента много от позициите, за които се изисква професионално образование, се заемат от хора с висше образование. Това е един допълнителен разход и за тяхното обучение.
И тук и в повечето от половината фирми ще разработват нови продукти и пазари",
коментира Камен Колев от Българската Стопанска Камара 

 

Всеки пети шеф е сигурен, че ще уволнява. Галина обаче не се притеснява за себе си. А за следващата година си пожелава повече работа, повече поръчки и хубави модели.

 

Всеки трети шеф ще увеличава заплати. Всеки втори обаче не изключва намаляването им. 

 

И така - оценките за държавата са слаби. Ако сравним доверието към институциите с една пица, то най-високо, но далече от цяла порция (40%), е доверието в данъчните. Две парчета пица доверие към евродепутатите (20%). С малко парче пица можем да сравним доверието към парламента. Едва всяка десета фирма вярва в народните ни представители. А доверието на фирмите към съда ще изглежда така – като трохи или иначе казано 2%.