Причината е данък „уикенд” за фирмите

 

Политически скандал заради нов данък. Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър заради данък „уикенд” за фирмите

 

Срещу налога се обяви и бизнесът, като начерта черен сценарий за компаниите заради политиката на правителството. 

 

Закъснял упрек на Радан Кънев и на бизнеса към финансовия министър и искане за оставката му. Поводът беше вече приетият Закон за ДДС. В него е заложено облагането на стоки или услуги, когато една фирма ги използва освен със служебна, и с лична цел. 

 

Този закон така или иначе беше спорен, но се прие от депутатите. Това, което отпадна в края на миналия месец, беше механизмът на изчисление кое и как се облага. Сега заради липсата му бизнесът ще трябва да казва за всичко, което излиза извън офиса, дори то да е за 100 лв.

 

„Коледни изненади от Влади” - с Facebook ирония се заигра вече опозиционният депутат Радан Кънев. И поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

 

Не познавам десен човек, който да не му я иска цяла година. Ние стискахме зъби цяла година, сега не се налага, толкова е просто, че няма накъде”, пише в социалната мрежа Радан Кънев. 

 

Бившите му партньори от ГЕРБ прецениха, че със статусите си Радан Кънев търси изява.

 

„Това е добра стратегия - да хвърляш нещо в публичното пространство и да търсиш някой да ти отговаря”, коментира Цветан Цветанов. 

 

От ГЕРБ все пак отговориха. При приемането на данък „уикенд” се съобразили с Европа, където е задължително стоките за лични нужди да се облагат. Затова от финансовото ведомство бяха внесли методика.

 

„Собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват за лични нужди”, обясни Менда Стоянова. 

 

Точно за това депутатите спориха. И точно тази методика отхвърлиха.

 

Ако ползвате таблет за 100 лв. и за лични нужди, данъчните трябва да знаят. Бизнесът определи като "тежка" административна работа това, което чака фирмите с отчитането на вещите за лично ползване.

 

„Просто е невъзможно и да се разчита на системи за контрол. Първите нарушители на законите са парламентаристите, това е болестно състояние”, коментира Божидар Данев от Българската стопанска камара. 

 

Радан Кънев остана на своето. И припомни старото. 

 

"Горанов е голяма щета и за ГЕРБ, и за коалиция. Той не можа да събере мнозинство, за да прокара и в момента ще стане факт с правилник, това е повод, дори за оставка от мнозинството”, заяви Радан Кънев.