Очаква се тя да бъде избрана с гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Патриотите и Реформаторите

 

Депутатите гласуват новия министър на правосъдието Екатерина Захариева. Очаква се тя да бъде избрана с гласовете на ГЕРБ, АБВ, част от Патриотичния фронт и част от

Още по темата

Реформаторския блок. 

 

Захариева идва на поста по предложение на премиера Бойко Борисов, след като предишният титуляр Христо Иванов подаде оставка в знак на несъгласие с конституционната реформа.

 

Това беше и втората оставка във второто правителство на ГЕРБ след тази на бившия вътрешен министър Веселин Вучков.  

 

В 9 часа целия Министерски съвет без премиера Бойко Борисов, който е в Брюксел, се събраха в пленарната зала. Вицепремиерът Меглена Кунева представи кандидатурата на Захариева в Народното събрание. Засега се потвърждава първоначалното очакване, че интрига при избора няма да има. Кворумът от депутати е 153, което означава, че 77 гласа са напълно достатъчни новият министър да бъде избран. 

 

"Този избор, който се предлага днес, е като плуване на една мъртва риба по течението", коментира Филип Попов от БСП.

 

"Никой от управляващото мнозинство не иска да коментира как оттук насетне ще се развие политиката на правителството в съдебната власт", заяви от трибуната лидерът на БСП Михаил Миков и попита дали има промени във вижданията на стратегията от 2010 година, приета от Министерския съвет. 

 

"Става въпрос за едно формално гласуване и за една имитация на стабилност на кабинета", смята депутатът и прогнозира, че тази ситуация ще продължи да генерира нестабилност у нас.

 

"Ние в РБ нямаме единна позиция и ще гласуваме по съвест", заяви по време на обсъждането депутатът Петър Славов от РБ. Той коментира, че колегите му от гражданската квота в РБ ще гласуват „въздържал се”.

 

За съжаление, ние виждаме, че дори сред управляващата коалиция има резерви, неопределеност и колебания дали ще подкрепят предлаганите от премиера промени. За да се случи тази реформа трябваше да има отдаденост, диалог, широка подкрепа, а не да се опитваме на инат да прокарваме радикални идеи, които нямат нищо общо с конституционната рамка", заяви депутатът от ДПС Четин Казак.

 

"От ГЕРБ ще подкрепим кандидатурата на Екатерина Захариева, защото смятаме, че това е най-правилното решение, защото то означава стабилност и всички знаем, че днешното управление няма алтернатива", заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Ето какво се случи на консултациите в четвъртък: