Налице е непрекъсната ерозия на доверието, смята ексминистър

 
 
"Най-доброто, което може да се случи през 2016-а година, е да бъде като през 2015-а". Това заяви за "Здравей, България" бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.
 
Налице е непрекъсната ерозия на доверието, изтъкна той. 
 
Според него създаденото напрежение се отразява на отделния работодател, карайки го да бъде резервиран за увеличаване на заплати и назначаване на нови хора. 
 

"Промени се подходът на работодателите към новите работници. Вече се търсят висококвалифицирани хора дори за по-нискоквалифицирани позиции. Затова хората без квалификация никой не ги иска", изтъкна Нейков. 

 

Според него така Mинистерството на социалната политика се превръща в най-големия работодател: "Но то може да осигурява само субсидирана заетост - с метлите и кофите".

 

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев прогнозира, че това ще доведе до протести. 

 

"Когато се увеличи минималната работна заплата, протестираха музейните работници и библиотекарите. Техните заплати доближават заплатите на хора, които са абсолютно неграмотни и се подпират на метлите, защото не могат дори да метат качествено", посочи той. 

 

По думите му едно от силните сътресения за предприемачите за отиващата си 2015-а е вдигането на цената на електроенергията с 19%, което е довело и до закриването на някои предприятия.