Папа Франциск подписа указа за канонизирането й

Майка Тереза ще бъде обявена за светица от Римокатолическата църква. Датата за това ще бъде уточнена допълнително, но най-вероятно церемонията ще е на 4 септември 2016 година, съобщава БНР. 

 

Папа Франциск подписа указа за канонизирането на Майка Тереза от Калкута за светица, позовавайки  се на чудо, дължащо се на нея, признато единодушно от Конгрегацията – органът на Ватикана, преценяващ основанията за причисляване на праведниците към светците.

 

Става дума за излекуване на 35-годишен бразилец с множествена инфекция на мозъка, благодарение на молитви, отправени към Майка Тереза от съпругата му и неговите близки. Оздравяването е настъпило на 9-и декември 2008-а година. Тогава човекът, изпаднал в кома, трябвало да бъде опериран, но поради технически причини операцията закъсняла с половин час.

 

Когато хирургът влязъл в операционната зала, видял пациента буден, седнал и без никакви симптоми на заболяването. Хирургът признал, че не е срещал такъв случай. Медицинският съвет, който разгледа случая през миналия месец септември, гласува единодушно изчезването на болестта, за което няма научно обяснение. Единодушен и Съветът на теолозите за връзката в призоваването на Майка Тереза и оздравяването.