Добрият вид продава и клиентите често посягат към тези с "манекенски мерки и вид"
Пазари, ресторанти и складове под прицела на Агенцията за безопасност на храните. Тази година във фокуса на здравните власти са и цитрусовите плодове, които се третират със смоли и пестициди.
И при плодовете е както при хората - красотата отвън не означава задължително красота отвътре. В това уверява Даниела, която от 20 години продава плодове и зеленчуци. Добрият вид продава и клиентите често посягат към плодовете с "манекенски мерки и вид".
За да изглеждат така, те преминават през известен тунинг. Няма как да разберем това обаче, защото в кварталните магазини и сергии не го пише на етикета. На него е задължително да пише произход, вид на продукта и цената, но не и с какво се "разкрасяват" плодовете. На борсите тази информация е задължителна. Там можем да се натъкнем на подобни етикети, в които не липсват и стряскащите за някои Е-та.
Преди да поемат по дългия път от далечния производител към българските сергии, плодовете се третират със смоли и восък за по-добър вид, както и с пестициди, за да издържат по-дълго, без да се развалят. Всичко това е позволено.
Неминуемо е обаче така наречените "разкрасители" да не проникнат през кората във вътрешността на плода. Проблем обаче може да има, ако тези количества са в повече. В една от лабораториите проверяват именно това. В два от 10 случая за последните няколко месеца там са открили завишени норми на пестициди в портокали.
Възниква въпросът могат ли те да увредят здравето ни, а отговорът е, само ако погълнем големи количества. Смолите и восъкът са по-безобидни, макар че са вписани под буквата Е - най-често от Е900 до Е-914. При едно миене восъкът и смолите падат. Експертите са категорични - оцветители в плодовете не се влагат. Въпреки че преди време е имало такива съмнения, всички те са оборени с лабораторни резултати.
За по-малко от две седмици по време на миналите новогодишни празници инспекторите са направили над 2000 проверки и са съставили близо 100 предписания. Най-честите нередности са свързани с лошата база, в която се приготвя храната и с лошото оборудване, както и с етикетите - например пропуск да се отбележи какви алергени съдържа конкретният продукт. За това време са били унищожени 836 кг храни - основно месо, плодове, ядки и захарни изделия, заради липса на документи за произход или изтекъл срок на съхранение. И тази година това ще са основните неща, за които ще следят инспекторите в своите проверки.