Тя е резултат от обмислена политика, заяви говорителката на руското външно министерство

Кризата с масовата миграция от Близкия изток и Северна Африка към Европа може да е била планирана, заяви на брифинг за журналисти в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде БТА. 

 

"Наблюдаваме масовия наплив на бежанци към Европа с дълбока загриженост", каза тя, като нарече създалата се ситуация хуманитарна катастрофа.

 

Тя "стана следствие от безотговорната и недалновидна намеса във вътрешните работи на суверенни държави с цел тяхната дестабилизация и насилствена смяна на неугодни правителства в региона", подчерта Захарова. 

 

Говорителката обърна внимание, на появила се в западната преса статия, в която се твърди, че действията на американската администрация са били добре планирани и насочени към планомерна смяна на властта в Сирия.

 

"С това, че всичко е било извършено спонтанно и че кризата с масовата напускане на хора от Близкия изток е резултат от необмислена политика, може да се поспори. Но ми се струва, че това е резултат от обмислена политика", подчерта Захарова.

 

По последни данни над 1 милион бежанци са пристигнали през 2015-а в страни от ЕС: