Температурите са се покачвали с 0,42 градуса по Целзий на десетилетие от 1976 г. насам

Затоплянето в Русия е два пъти по-бързо, отколкото в останалата част от света, съобщиха от министерството на околната среда на страната, предаде БГНЕС.


Според държавен доклад за защита на околната среда температурите в Русия са увеличавали с 0,42 градуса по Целзий на десетилетие от 1976 г. насам, което е 2,5 пъти повече от тенденцията за глобално затопляне от 0,17 градуса по Целзий.


„Промяната на климата води до нарастване на опасните глобални метеорологични феномени“, се казва в съобщението на министерството. През 2014 г. в Русия е имало 569 подобни феномени, което е най-високият брой откакто започва тяхното изчисление, допълват властите.


Според експерти затоплянето може да навреди на енергийната инфраструктура на пермафроста (постоянно замръзналите територии) в Сибир.


И докато Русия се затопля като цяло други територии в Русия преживяват доста сериозни зими.

„Има нови заплахи в лицето на климатичните промени“, каза министърът на извънредното положение Владимир Пучков по време на конференция през октомври, допълвайки, че са необходими „нови мерки за защита на инфраструктурата“.


Времето в Москва и обкръжаващия го регион е необичайно топло през последните дни, като през изминалата седмица термометрите подобряват историческите рекорди за топло време. В четвъртък живакът в Москва достигна 8,5 градуса по Целзий.

 

Миналата зима Световната банка предупреди, че затоплянето на климата може да увеличи значително бедността. Повече гледайте във видеото: