Бойкоти и вътрешни битки оставиха Общинския съвет без шеф

 

Трусът в ДПС от последните дни удари и по бастиона на движението-- Кърджали. След серия бойкоти той отново остана без председател.

 

Бламирането на избора от ДПС е на път да провали работата на Общината, а според някои дори да доведе до нови избори за местен парламент. 

 

Дали Кърджали е кокошката или яйцето на големия скандал, който тресе ДПС, може да се спори. Факт е обаче, че най-монолитната до неотдавна организация на Движението също се буни от доста време.

 

Абсурдът се състои в това, че мнозинството отказва да гласува единствения кандидат за председател на съвета Байрам Байрам. Според неофициалната информация - защото е близък до вече разжалвания лидер на ДПС Лютви Местан. 

Още по темата

 

ДПС срещу ДПС, но в регионален мащаб. Вътрешни партийни битки отново оставиха Общинския съвет в Кърджали без председател, а делата на Общината – блокирани.

 

„Ако вие казвате на това патова ситуация, ние вече я наричаме блатова - затъваме, затъваме и не знаем какво се случва”, заяви Огнян Иванов от ГЕРБ. 


 
Изборът на председател беше оставен за последно. Но преди „последното” съветниците от ДПС, които имат пълно мнозинство в съвета, на практика се самобойкотираха и напуснаха залата. С това заседанието приключи предсрочно поради липса на кворум. 

 

„До днес считах, че поведението на ДПС е обидно, а след днес считам, че е престъпление към жителите на Кърджали и техните собствени избиратели”, заяви Георги Кючуков от БСП. 


 
Защото според опозицията решенията на разклатения общински съвет са незаконни. Така според тях има риск общината да остане без пари, ако някой реши да атакува например приетите днес промени в наредбата за местните данъци и такси. 

 

„За всяко заседание имам притеснение дали областният управител или някой от жителите на Община Кърджали може да атакува едно или друго решение”, обясни Хасан Азис, кмет на община Кърджали. 


 
От ДПС обясниха поведението си с междуличностни проблеми. Раздорът в Общинския съвет нямал общо с този на национално ниво.


 
От ДПС обещаха, че на следващото заседание на местния парламент след Нова година ще има избран председател. 

 

А наблюдателите дават все по-противоречиви диагнози на случващото се в ДПС. След като през изминалите дни връх взе тезата, че кризата е резултат от геополитически сблъсък между Турция и Русия, днес се появи точно обратната теза.

 

„Това, което мен ме притеснява, е, че един вътрешнопартиен конфликт, какъвто е този в ДПС, търси да се оправдае с геополитика, с конфликт между две държави – Турция и Русия. Това е много опасно за България. Намирам за доста притеснителен факта, че в последно време представители на различни държави – били те съюзници, приятели, съседи – намират за подходящо да се изказват публично по вътрешнополитически проблеми за България. Или да вземат видимо участие в тях. Това не е правилно”, заяви бившият външен министър Николай Младенов.

 

Репортери: Калина Влайкова, Димитър Иванов