Пенсиите леко ще се повишат, минималната заплата също се променя

 

Нов налог за бизнеса от 1 януари. 2016-а започва с данък "всеки ден" , или по-известен като данък „уикенд”. Той засяга фирмените вещи, които се използват и за лични нужди. 

Още по темата

 

Януари започва и с по-високи цени за шофьорите. Заради по-скъпите винетки, за които вече плащаме 30 лв. отгоре - или 97 лв. за годишен стикер. Пенсионерите могат да разчитат на по-високи пенсии от 1 юли. Тогава парите им трябва да се увеличат с 2,5%.

 

Слабо увеличение и за хората, които разчитат на минимална заплата. Тя нараства с 40 лева - до 420 лв. Толкова взимат 52 хиляди души в страната. От 1 януари влиза в сила и новата по-ниска цена на природния газ, който поевтинява с 2.32%. 

 

Новият акциз за цигарите е в сила от днес и това ще доведе до поскъпване с 20 стотинки до 1 лев за кутия. Как реагират пушачите - разказваме в следващия репортаж

 

Цената, която ще платят пушачите, за своята 2016-а, струва между 20 стотинки и над лев – според вида на цигарите, които купуват. Най-евтините поскъпват най-малко, а при по-луксозните марки скокът ще се усети повече. Вдигането на цените се прави от задължение към Европа, но очакванията са да внесе около 120 млн. лв. повече в нашата хазна.

 

Заради професията си на шофьор Стоян е постоянно на тръни - кога може да пуши. Новите цени на цигарите го карат да се замисли дали да продължава с порока. 

 

Новите цени ще засегнат повече пушачите на по-скъпите марки. Тези, които сега заделят по 4,10 за кутия, ще трябва да увеличат бюджета си с 20 стотинки. Но тези с цигари за 10 лева ще плащат почти 12. 

 

Поскъпването на цигарите е неизбежно, това са евроизисквания, знаят и производителите. притеснява ги обаче сивата икономика.

 

За контрабандата обаче не е разтревожен финансовият министър. По данни на Агенция Митници, за 2015-а до ноември са задържани близо 28 млн. къса цигари.  

 

Според европейския опит, обикновено потреблението след увеличението спада с около 4%. Неоспоримият извод на страстните пушачи: който си пуши на евтиното, ще си пуши и на скъпото.


По закон, в първите месеци на годината търговците имат право да продадат наличните количества цигари със стария бандерол.