На Витоша все още няма условия за ски

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК).

Още по темата

 

Във високите части на планините условията са неблагоприятни за туристически преходи. Там духа силен вятър, има мъгла и теренът е много заледен. В по-ниските части времето е сравнително тихо с превалявания от слаб сняг. Има минимална снежна покривка.

 

В курортите лифтовите съоръжения работят нормално там, където има изкуствен сняг. На Витоша все още няма условия за ски, уточнява Агенция "Фокус".

 

Температурите по върховете са между минус 11˚ и минус 13˚. На Ботев е минус 9˚, а на Мусала - минус 11˚. В районите на хижите температурите варират около минус 4˚ и минус 6˚. Според ПСС температурите са нормални за началото на януари, но заледените терени и лошата видимост създават предпоставки за инциденти.

 

От ПСС препоръчват в днешния ден да не се предприемат преходи във високите части на планините, туристите да се движат с повишено внимание, да избягват връх Ботев за разходки и да се екипират добре с топли дрехи и котки, съобразно зимните условия. 

 

Вижте повече за времето!