Североизточна България е един от критичните райони тази сутрин

 

В последните часове Североизточна България е един от критичните райони. 

 

Още по темата

Непочистени улици и затруднен трафик - такава е обстановката във Варна, където продължава да вали сняг. 

 

Придвижването е много сложно, чисти се само със снегорини, не се хвърля луга. Чистят се само булевардите, не и малките улички. 

 

Няма бедстващи хора и откъснати населени места и във Варненска област. В община Аврен няколко села са без ток, но следобед аварията трябва да бъде отстранена. 

 

В Долни Чифлик и община Дългопол е обявен неучебен ден, защото масово децата не са били пуснати да отидат на училище. 

 

„48 машини има на територията на областта от Областно пътно управление, излезли да чистят, плюс техниката, с която разполагат всички общини”, заяви Стоян Пасев, областен управител на Варна. 

 

От снощи снеговалежът налага да има затворени проходи и ограничения за движение на тежкотоварни автомобили в цялата страна. Няма как по време на снеговалеж да няма сняг по пътя.

 

„След 2 часа след спирането на снеговалежа реално изискването е пътят да е на черно. Но по време на снеговалежа има изискване от три сантиметра върху пътното платно, тоест, пътят може да бъде бял”, заяви инженер Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура". 

 

По пътищата от по-нисък клас може да има до десет сантиметра сняг, докато продължава да вали. 

 

На места в област Велико Търново покривката надвишава 20 см, а през последните часове на главния път Плевен-Русе закъсаха тирове и автомобили, които бяха издърпани от екипи на пожарна и гражданска защита. Бедстващи хора няма.

 

Зимната обстановка в Монтана се нормализира. На места движението сутринта беше затруднено. Тежкотоварни автомобили бяха отбивани от пътя, за да може той да бъде почистен. 

 

„Всички пътища са проходими при зимни условия, няма населени места без ток. Всички републикански пътища са почистени. Няма бедстващи хора и закъсали автомобили”, заяви Ивайло Петров - областен управител на Монтана.