Това беше обявено в специално изявление по Централната телевизия в страната

 

Северна Корея е провела успешeн тест на водородна бомба. Това беше обявено в специално изявление по севернокорейската Централна телевизия.

Още по темата


По-рано днес в Северна Корея беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,1. Епицентърът на труса бил на 49 километра северно от ядрения полигон на комунистическата страна. Това даде повод за съмнения, че трусът има изкуствен характер.

 

Тестът бил разпореден лично от Ким Чен-ун и е извършен два дни преди рождения му ден. 
Миналия месец севернокорейският ръководител обяви, че страната му е разработила водородна бомба. При нея се използва принципа на термоядрения синтез и е много по-мощна от атомните. 


Съобщението за поредния ядрен взрив предизвика остро осъждане от международната общност, въпреки че според анализатори е малко вероятно Пхенян да е изпробвал водородна бомба.


Японският премиер обеща твърд отговор на ядрените опити на Северна Корея. Изключителна остра беше и реакцията на Южна Корея. Президентът Пак Гън-хе заяви, че страната му ще предприеме „решителни мерки срещу нови провокации на Северна Корея”.


От китайското външно министерство също разкритикуваха действията на Пхенян и подчертаха, че Пекин не е бил уведомен предварително за извършеното изпитание. Досега Китай покровителстваше режима в Северна Корея. 


Ако твърденията на Пхенян се окажат верни, това ще е сериозен напредък в ядрената  програма, въпреки наложените международни санкции.