По традиция мъжете в цялата страна играха хора за здраве и берекет

 

В Калофер стотици хора нагазиха рано тази сутрин в ледените води на река Тунджа. По традиция на днешния ден мъжете играят хоро в реката за здраве и берекет

Още по темата

 

Цяла нощ мъжката група се е подготвяла в дома на кмета за дългоочакваното ледено хоро в реката.  

 

Хора, търсещи топлите български традиции в студения януарски ден, са дошли в Калофер от цялата страна. 

 

И тази година за кратко се появи напрежение заради избързалите гости на града, които изпревариха калоферци в реката. Ритуалът се забави с 30 минути, но въпреки това доброто настроение надделя и хорото се изви. 

 

Кръстът беше изваден и връчен на най-малкия член на групата - Тошко.

 

21-годишният треньор по плуване в Спортното училище в Русе Теодор Цветков извади кръста от водите на Дунава, съобщи БГНЕС. Това е първото му скачане на Йордановден в реката. Общо 18 души скочиха в студените води на Дунава, като най-младите бяха три момчета на 18 години, а най-възрастният бе на 44 години.

 

 

24-годишен студент извади Богоявленския кръст от морето край Варна. Анжел Димитров успява да спаси кръста за пети път. Общо 46 смелчаци скочиха в морето при температура на водата около 5 градуса. Най-младият участник в ритуала беше 9-годишният Александър Николаев, а най-възрастният - 76-годишният Васил Тепеделенев. 

 

 

21-годишният Йордан Богоев извади богоявленския кръст от водите на река Бистрица в Благоевград. Късметът споходи студента по информатика навръх имения мун ден. Йордан Богоев за първи път хваща кръста и сподели, че въобще не се е надявал това да се случи. 

 

 

57 души скочиха в ледените води на езерото в столичния кв. „Дружба”, за да спасят кръста на Йордановден. Извади го 18-годишният ученик в Търговско-банковата гимназия Александър.