Целта е да спрат изсипването и кражбите на отпадъци от кофите за събиране

 

Глоби за клошарите, които изкарват прехраната си от кофите за боклук. Това предвижда проектозакон на екоминистерството. От 300 до 1000 лева ще трябва да плащат всички,  които чупят или ровят в контейнерите за смет. И още - предлагат се мерки за ограничаване на сивия сектор при фирмите за изкупуване на вторични суровини.


Проектът за промени на екоминистерството предвижда Марио да бъде глобен. Той събира хартия и кашони от контейнерите. Кой обаче ще го залови на местопрестъплението до контейнера?

Още по темата


„В законопроекта е записано, че това ще се извършва от съответните общински структури по места”, обяснява Антон Пейчев, ст. експерт в дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ.


Подобни контролни органи все още няма. Няма и глобени клошари.


Ще спрат ли обаче организираните набези и разбиването на съдовете за рециклиране? В еко министерството разсъждават така - няма незаконни пунктове за вторични суровини - съответно вандалите, които разбиват контейнери няма къде да предават стоката.


„Въвеждаме уеднаквяване на режима за всички площадки, до момента за тези видове площадки не съществуваше изистване за тяхното местоположение и в основна степен те бяха разположени в градската среда”, добави Антон Пейчев, ст. експерт в дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ.


Ако промените в закона влязат в сила пунктовете ще могат да работят само в промишлени и складови зони. Иначе банковите гаранции за да си откриете фирма за събиране на отпадъци е предвидено да намалеят сериозно. Чиновниците казват, че в Европа е така - вандалите и клошарите се глобяват.