Преди освобождаването на хора военните ще заложат на модернизация

 

Съкращения в армията ще има чак след 2018 година. Това е заложено в плана за въоръжените сили в следващите години. Преди освобождаването на хора обаче военните ще заложат на модернизация. 

 

Числата, които илюстрират мощта на армията в следващите години: 102 танка
29 бойни самолета, 7 бойни кораба.

 

Тази техника имаме и сега, обясниха от военното министерство, но не цялата е  поддържана в готовност. Остарелите машини ще се бракуват, чак след като се купят новите. А армията: отсега 40-хилядна може да стане най-малко 37-хилядна. Но не и до 2018 година. Защото в следващите две години няма да има съкращения, а дори няколкостотин назначения.

 

На хартия и по план до 2020 година на един офицер в армията ще се пада да командва двама войници. Но реално на терен 1 офицер ръководи 30-тина войници. А в щабовете повечето военни са офицери. 

 

„Това означава, че има повече щабове, отколкото е необходимо”, коментира ген. Кирил Цветков. 

 

Средно в европейските армии на 1 офицер се падат по 15 войници.

 

„Ние се движим в нормалните граници за числеността на офицерите в щабовете и в тактическите формирования”, заяви ген. Атанас Запрянов. 

 

Проблемът на армията ни е, че са подценени Сухопътните войски, обясняват експертите.

 

Има поделения, където половината войници ги няма. Дори и в София няма хора”, обясни ген. Цветков. 

 

Няколкостотин войници ще бъдат назначени още тази година - най-вече в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора. 

 

Тази година започва и модернизацията на техниката. 80 млн. са заделени в бюджета за бойната авиация. Основната цел е нов тип многоцелеви изтребител, който може да струва до милиард лева. Но няма да се плаща наведнъж. 

 

„България е постигнала минимумът на военна техника и няма да се откаже от нея, докато не бъде въведена нова”, обясни ген. Запрянов. 

 

Неправителствената гледна точка: нека да има нова техника, но да се плаща разумно, защото поддръжката струва 2-3 пъти по-скъпо.

 

„Ако бързат да вземат комисионите - няма да има пари, ако не - ще може спокойно в годините да се изплати. Но нашите  бързат, като вертолетите - дадоха 300 млн. за 2 години и къде са вертолетите сега - на земята”, коментира ген. Цветков. 

 

До 2020-та в плана за армията е заложено още: модернизацията на фрегатите на военноморските сили и нов патрулен кораб. В следващите години разходите за заплати трябва да се намалят с 13%, а за техника - да се увеличат с 14%, за да стигнем евростандартите.