Купувачът на телекома е собственост на бизнесмена Спас Русев

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Спас Русев да придобие "Виваком". Това стана ясно от решение, публикувано на сайта ведомството. 

Още по темата

 

От него става ясно, че Комисията позволява на „Вива Телеком (Люксембург) да придобие контрол върху предприятието  "ИнтерВ Инвестмънт", Люксембург.    

 

"ИнтерВ Инвестмънт" контролира „Вива Телеком България“ ЕООД, „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК), „НУРТС България” ЕАД, „НУРТС Диджитъл” ЕАД и „БТК Нет” ЕООД.

 

Купувачът на "Виваком" е собственост на бизнесмена Спас Русев. Миналата година той спечели търга за телекома след инфарктно наддаване. 

 

От решението на КЗК става ясно, че не е необходимо да се иска разрешение от Европейския антимонополен регулатор за приключване на сделката.

 

До продажбата на "Виваком" се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка "ВТБ Кепитъл". Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака пет месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ Кепитъл" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка „Виваком".

 

Вижте подробности!