Варна и Стара Загора - рекордьори

 

Рекорден спад на стойността на петрола. За първи път от 12 години насам цената на суровината падна под 31 долара за барел.

 

Тази тенденция на спад започна да се усеща осезаемо през ноември. Тогава най-масовият бензин  у нас е струвал средно 1,97 лева, а дизелът – 2, 05 лева.

 

В Германия бензинът е струвал 2,57 лева, а дизелът 2, 18 лева. По същото време в Гърция обикновеният бензин се е продавал за 2,73 лева за литър, а дизелът за 2,17 лева.  Според данните на Българската петролна и газова асоциация към днешна дата в Гърция бензинът е поевтинял с  25 стотинки, дизелът - с 6 стотинки.

 

В Германия бензинът вече струва със 17 стотинки по-малко, а дизелът е поевтинял с 19 стотинки. В България намалението при бензина е едва с 2 стотинки, а при дизела с 8 стотинки.

 

Експерти коментират, че най-големият спад в цените на петрола от 12 години насам се дължи на една от най-големите икономики. "Причината са много лошите резултати на китайската икономика. На второ място, разбира се е повишаването на предлагането от страна на ОПЕК", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

 

Междувременно Morgan Stanley стана поредната банка, която прогнозира спадане на цените до 25 долара и дори до 20 долара за барел. "Съвсем логично и цените на нашите бензинови колонки ще паднат”, заяви Светослав Бенчев.

 

Във вторник в почти цялата страна обикновеният бензин А95 се продаваше 1,97 стотинки, а дизелът държеше цена от 1,95 лева. Във Варна от известно време насам пазарът е по-различен. Литър дизел е по-евтин с 36 стотинки, а бензинът е по-евтин с 28 стотинки в една от бензиностанциите в морския град. Близките до нея бензиностанции, включително и тези от големите вериги също свалиха цените.

 

Стара Загора също изпъква на ценовата карта на България. Една от бензиностанциите там продава бензина с 19 стотинки по-евтино от средната цена за литър в България. Следващата седмица се очаква Комисията за защита на конкуренцията да излезе със становище по въпроса.