В момента се прави профил на фирмите и на Александър Антов, и на Веселин Стоименов

„Проверяват се няколко версии, но към момента може би се открояват финансови взаимоотношения и при двете убийства в последните дни”. Това каза заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Константин Димитров на въпрос за убийствата на Веселин Стоименов и Александър Антов, предаде БГНЕС. 

 

По думите на Димитров двата случая не са взаимно свързани, но по една или друга причина има финансов мотив. 

 

„Дали от конкуренция в бизнеса, дали от чисто други мотиви на отделни лица, които са засегнати, това тепърва ще се изяснява”, заяви зам.-директорът.  

 

В момента се прави финансов профил на фирмите и на двамата. Константин Димитров не каза за колко конкретно фирми става въпрос, но в случая на Стоименов са над 10, за Антов – под 5.

 

За момента няма информация нито един от двамата да е бил изнудван. За убийството на Антов в деня, в който той беше открит, кметът на Бистрица каза, че подходът на стрелбата е аматьорски, защото мястото на инцидента е станало в „една от най-охраняваните зони в страната“. Според него по всичко личи, че е битов характер и няма професионален подход. 

 

Полицията обаче заяви днес, че „гилзите от престъплението липсват”, което според Димитров е показателно. 

 

От убийството запис няма, има в периметъра камери, които биха могли да ни помогнат за движението на определени лица, но не са в добро качество – до момента тези, които сме успели да прегледаме, тъй като обемът от информация е огромен. Предполагам знаете какъв е районът, знаете, че къщите са опасани с камери – една част от камерите са с добри показатели, друга част от камерите не са толкова добри като качество”, заяви той.

 

За всички месеци, които минаха нищо ново няма, което да насочи за убийството на момчето в Борисовата градина.

 

За рапъра Сарафа от полицията казаха, че имат данни, че е напуснал пределите на страната, но до момента няма установено по безспорен начин къде се намира извън България. 

 

„Вероятно става въпрос за Испания, но категорично обратна информация от полицейски служители нямаме”, каза Константин Димитров.

 

Другият зам.-директор на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров разказа за започналата вчера специализирана полицейска операция, която ще продължи до понеделник. В нея участва целият униформен и оперативен състав от областните дирекции с придадени сили от дирекция "Жандармерия". Основната идея на операцията е да се направи анализ на средата за сигурност, като основният акцент е в малките населени места и там, където е по-слабо полицейското присъствие. Задачите, поставени пред униформените служители, са проверка на превозни средства, издирване на оперативно интересни лица, установяване на места, където е възможно настаняване на незаконно пребиваващи мигранти.

 

До момента са проверени 4508 души и 2 455 автомобила. По Закона за МВР в полицейските арести са задържани общо 108 лица. Само в София, Пазарджик и Бургас те са 74, от които 1 е обявен за издирване, други 21 за извършени различни престъпления, а 19 за различни криминални регистрации. Служители от различни структури на МВР са разкрили извършителите на 98 криминални престъпления на територията на Столичната и областни дирекции на МВР - Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора и Шумен в т.ч. и взломни.

 

108-те са задържани за грабежи, кражби, хулиганства. В хода на операцията е задържан извършителят на побоя над семейството в Търговище – семейство Мехмедалиеви. Той е на 33 г. от Стара Загора криминално проявен, с 4 присъди - и за изнасилване, и за незаконно проникване, и за хулиганство. Задържан е в съседно село в района на автогарата.