Решението за монумента "1300 години България" е окончателно

 

Окончателно. Паметникът пред НДК ще бъде премахнат. Решението за демонтажа е на Върховния административен съд и не подлежи на обжалване. 

Още по темата

Години наред съдбата на паметника "1300 години България" вълнува хората. Или по-скоро ги разделя. На два лагера - "за" и "против". Затова и новината за неговото премахване предизвика противоречиви реакции. 

 

Според Гергин унищожаването на паметника ще коства на града стиловото разнообразие. 

 

Сагата започна още през 2014-а, когато общината реши да демонтира монумента с основание, че се руши и е опасен за гражданите.  

 

Затова от общината предложиха паметникът да се замени с мемориалните плочи на 1-и и 6-и Софийски пехотен полк, премахнати от същото това място преди 37 години. Авторът на "1300 години България" обаче оспори решението в съда. 


"Един паметник е правен за определено място. Той е свързан с това място. Този паметник даже не е на софиянци. Той е на цяла България", категоричен бе проф. Валентин Старчев. 

 

След решението на Върховния съд скулпторът приема битката за изгубена. Въпросите му обаче остават. 

 

Елементите на паметника ще бъдат преместени временно в Музея на София. А след реставрирането им ще бъдат поставени на друго място в столицата. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова