Най-много през последната седмица поскъпнаха зеленчуците, плодовете, сиренето и брашното

 

Цените на храните тръгват нагоре. В началото на годината голяма част от основните стоки, които купуваме за трапезата, поскъпнаха, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

 

Най-много през последната седмица скочиха цените на зеленчуците, плодовете, сиренето и брашното. Поскъпване има и при някои меса. Усещаме ли по-високите цени вече и по джоба си – провери Георги Георгиев. 

 

Първи голям пазар за новата година - и първата равносметка за Христо Събев: „Има неща оскъпени – вървят нагоре цените. От основните храни сиренето задържа цена, кашкавалът е нагоре. Месата са по-скъпи, саламите…”

 

Докато Христо още смята колко ще разтвори кесията тази година, експертите са категорични - поскъпване има. 

 

„От началото на годината се наблюдава лек темп на нарастване на цените”, обясни Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

Още по темата

Засега скокът е в стотинки. И само по борсите. Експертите го обясняват с промяната в търсенето и предлагането. Катаклизми по пазарите обаче нямало. Но не и в семейния бюджет на Христо.
„Като гледам - и количките не са пълни като миналата и по-миналата година”, каза той.  

 

Пресмята, че с парите, с които преди година пълнил догоре количката, сега пълни едва една трета. От някои храни се налага да се лишава.

 

„По-малко като количество се взима. Не на всеки са по джоба. Но зависи от пенсията и дали има странични доходи – с малка пенсия от 300-400 лева няма как да се справи човек”, допълни Христо.

 

Според експертите обаче пътят на храните от борсите до магазина е непредсказуем.

 

„За съжаление на няколко места прилагаме лоши търговски практики – има доста посредници във веригата и може да не се отрази изобщо”, добави Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

 

Христо обаче вярва, че скоро цените ще паднат: „Би трябвало да се задържат или да паднат надолу с бензина, както пада, но ако се вслушат бизнесмените – от тях зависи”.

 

Големите вериги обаче се съобразявали с начина на търгуване, контрола в мрежата, региона, в който работят и дори с поведението на купувачите. 

 

Владимир Иванов допълни: „Пазарът на дребно има свои закони и може да се получи голяма ценова ножица между пазара на едро и пазара на дребно”.

 

Единствено сериозни промени в климата могат да променят сериозно и цените на храните.