Лозан Панов получил съобщение от номер, записан в телефона му под името Бойко Борисов

Един есемес предизвика поредния скандал в съдебната система. Член на Висшия съдебен съвет докладвал на премиера в реално време за дебатите по аферата „Яневагейт”.

 

 „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме", гласи текстът на съобщението до Бойко Борисов.

 

Оказа се, че едно съобщение за броени минути може да внесе смут във Висшия съдебен съвет. Есемесът беше препратен до председателя на Върховния касационен съд от премиерът Бойко Борисов. Кой информира министър-председателя за случващото се по време на заседанието не стана ясно. Това обаче прекъсна работата на магистратите и изненадващо доведе премиера при тях.

 

 

Едно съобщение, приличащо на донос, постави началото на новия скандал в съдебната систева – „SMS-гейт”.

 

„Това е телефонът, който аз има, на който комуникирам с премиера. Говорим за прозрачност, за обективност. В момента, в който течеше дебатът, аз получих това съобщение. „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме””, цитира Лозан Панов. 

 

Съдържанието на есемеса не остана скрито и от главния прокурор. 

 

„Прочете го есемесът, усмихна се, това беше реакцията”, заяви Панов.   

 

До покана към премиера така и не се стигна. Въпреки това минути след като есемесите се появиха в медиите, Борисов неканен пристигна при магистратите. 

 

„Нали искат да говорят с мен, орган, който няма никакво право да ме вика”, заяви Борисов.

 

И подозренията се потвърждават. 

 

„Днес получавам съобщение, че отново мен ме привиквате тук. Все едно аз да ви привикам на Министерския съвет, същото е. Да, аз ви го препратих, защото на мен ми го препрати, айде да не ви казвам. Защо си мислите, че няма много хора, които да ме скарат с вас”, заяви премиерът. 

 

Така от думите на премиера стана ясно, че съобщението до него не е пратено от член на ВСС, а от трето лице. Защо обаче „третото лице” докладва в първо лице -  не стана ясно. Не стана ясно и името на третото лице.

 

Преди да избяга от въпроса кой му прати есемеса, премиерът успя да влезе в спор с магистратите за бламираната конституционна реформа и напусналия Христо Иванов. 

 

Министърът на правосъдието беше сам, без нито един друг министър, без вас. В този смисъл смятам, че подкрепа от изпълнителната власт, трябва да съществува”, заяви Лозан Панов. 

 

Борисов пък  предупреди - да не му се месят в политиката. 

 

А между есемесите и политическите въпроси, един скандал остана без последствия. ВСС реши, че няма виновни за „Яневагейт". Прокуратурата обаче поиска 2 години затвор за бившата съдийка Владимира Янева по делото „Червеи”. Янева е обвинена за това, че като председател на Софийския градски съд е разрешила използване на специални разузнавателни средства в нарушение на закона.