Очакваме влошаване на пътната обстановка , предупреди министърът

Очакваме влошаване на пътната обстановка в следващите дни, ще затваряме пътища за 2-3 часа, за да можем да ги почистим и обработим. Това заяви регионалният министър

Още по темата

Лиляна Павлова. 

 

Въпреки интензивните валежи в цялата страна няма затворени пътища, изтъкна Павлова в „Дарик радио”. Тя обясни, че освен затворените за целия зимен сезон пътища от републиканската мрежа, всички останали са отворени, обработени и проходими при зимни условия. През изминалата нощ в Ситуационният център на Агенция „Пътна инфраструктура“ не са получавани сигнали за проблеми на пътя. 

 

Тя обясни, че обичайно тези пътища, които се затварят за цяла зима, са затворени: „Всички останали за отворени, обработени и проходими при зимни условия. За цяла нощ нямаме получен нито един сигнал за проблеми на пътя".

 

Министър Павлова предупреди, че по-тежката обстановка предстои, защото още днес следобед се очаква усилване на снеговалежа, а там, където сега вали дъжд, ще се обърне в сняг и ще вали интензивно до края на деня. Очакват се и сериозни заледявания поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник. 

 

Павлова бе категорична, че стандартите за почистване на пътищата у нас са като европейските. Според нея проблемите идват именно от желанието на повечето шофьори да пътуват по черен асфалт при обилен валеж, но това е много скъпо удоволствие, при което на практика пари отиват в канала. 

 

По думите й годишно за зимно поддържане на републиканските пътища се изразходват около 60 млн.лв., а заедно с почистването на общинските пътища и улици сумата набъбва в пъти, защото градското поддържане е много по-скъпо.

 

„Ето защо трябва да се постига най-сериозния ефект по отношение на цена-качество“, апелира още министърът. Тя допълни, че използваните химикали са изключително ефективни при борбата със снега и леда, но повреждат сериозно пътищата, особено тези, които са правени преди 20 години.  

 

Министър Павлова каза още, че снегът не изненадва институциите, а изненадва тировете, които най-често блокират пътищата и пречат за тяхното почистване. 



Министърът на регионалното развитие и благоустройството изброи и приоритетните обекти, по които ще се работи през тази година. Завършването на Лот 3 на АМ „Струма“, стартиране на строителството на 60 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, завършване на връзката между Западната дъга и Северната скоростна тангента, изграждането на връзката София- Калотина, обхода на Димово и Бяла, уширението на Казичане и довършването на Южната дъга при Горубляне са сред най-важните проекти, за които се работи и се търси финансиране. 

 

Лиляна Павлова заяви още, че с огромен интерес продължава и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По нея до момента са одобрени близо 2000 сгради в цялата страна. 

 

Към момента близо 240 машини чистят снега по пътищата на цялата страна. Вижте подробности!