Преливат реки и язовири, лавина затвори прохода Петрохан

 

България - под сняг и вода. Половин милион домакинства са без ток. В няколко региона е обявено бедствено положение. Лавина затвори прохода Петрохан, друга падна под връх Тодорка.

 

Преливат реки и язовири. Община Кирково е под заплаха. Язовир „Амбарица” може да прелее. Падналите дъждове активираха огромно свлачище. Няколко къщи висят на стръмен склон. От община Кирково са предложили на всички общински жилища. Това обаче не е вариант за пострадалите.  

 

Малко по на север петима чуждестранни туристи са откъснати от света в ловна хижа край язовир „Студен кладенец”. Пътят към тях е отнесен.

 

Под вода се оказа и едно от училищата в Момчилград. Няколко часа пожарникарите отводняваха парното отделение.

 

По данни на две хидрометеорологични станции в областта са паднали над 400 литра на квадратен метър. Дъждът е валял в продължение на 15 часа.

 

Реките, които обикновено създават проблеми, са две - Крумовица и Върбица. Втората на места е излязла от коритото си и е заляла селскостопански площи.

 

Свлачища заплашват къщите в село Орлица

 

 

 

Затворени пътища в областта няма. По свлачищата се работи. Има наводнени електроподстанции. Екипи на EVN работят по авариите. 

 

 

В община Смолян е обявено бедствено положение. Там реките Черна и Арда преляха. Отнесени и наводнени са промишлени и селскостопански сгради. Нанесени са сериозни щети на пътната инфраструктура. Частично бедствено положение обявиха и Рудозем, и Девин.  

Още по темата

 

Първо преля река Черна. Това е станало в 02:00 часа след полунощ. Ясен и семейството му с отчаяние гледаха как реката подкопава и носи част от постройките им в дърводелския цех. 

 

Свлачища и компроментирани пътища има в цялата община Рудозем, където обявиха частично бедствено положение. Там преля река Арда.

 

„Към 02:00 часа се чу страшен тътен, реката преливаше, излезе върху моста, беше много страшно, такава реката не съм я виждала”, разказва свидетелка. 

 

Реката отнесла офиси и коли. Отнесла е и колектора на община Рудозем.

 


„Колекторът събира отпадните води на целия гради, той трябва да бъде незабавно възстановен, защото това ще предизвика абсолютна екологчна катастрофа”, заяви кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. 

 

Реката наводнила и ВЕЦ край село Средногорци. През целия ден работниците се опитваха да разчистят наносите и дърветата затрупали машините.

 

„Машините са извън строя. Срещу природната стихия не може да се бори човек", коментира Кольо Гочев, отговорник ВЕЦ Средногорци. 

 

Частично бедствено положение обяви община Девин. Там река Триградска е заляла мост и откъсна от света няколко села.

 

 

Частично бедствено положение е обявено в Хасково заради наводнения. След проливните дъждове в няколко села имаше залети къщи, а граничният пункт Капитан Андреево беше затворен. 

 

Плацът на товарните автомобили е под вода, на места тя достига до 1 метър. Движението е спряно и в двете посоки.

 

Ситуацията в Хасковска област вече се успокоява. Село Динево вече е достъпно, след като водата се оттегли от пътя, но последиците от водата остават. 

 

Дядо Кольо е един от 38-те собственици на къщи в село Динево, което тази сутрин осъмва във водата. Реката излязла от коритото и заляла за пореден път домовете и покъщнината на хората.

 

Още в първите часове на деня хората са спасени, но десетки животни са загинали, а комисия предстои  да описва последиците. 

 

„Тепърва ще се описва какво е като щета, но всички хора са евакуирани”, обясни кметът Тодор Тодоров. 

 

А хората тук не вярват, че ще получат помощ, защото и досега не се е случвало. Не са взети и мерки да не се повтаря ситуацията всяка година.

 

Проливните дъждове от над 100 литра на квадратен метър затвориха няколко шосета и граничния пункт Капитан Андреево.

 

Шофьорите на границата чакат, без да знаят защо и обновяват фирмата, ремонтирала пункта и институциите.

 

През последните часове нивото на водата на пункта е спаднало с няколко сантиметра, но движението остава спряно.

 

Междувременно въпреки че трафикът се пренасочва към Лесово, опашката от камиони вече е над 5 километра.

 

 

Проходът „Петрохан” беше затворен за часове заради паднала лавина. Снегът по пътя е с височина над 5 метра. Няма пострадали. Пътят вече е отворен, но е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона.

 

Падналата лавина в „Петрохан” затрупа участък на пътя повече от 100 метра. 

 

Заради снегонавявания автобус и автомобили бяха блокирани на пътя за монтанските села Николово и Белотинци.

 

Снегът остави и хиляди без ток в Монтанско, а хората извадиха старите печки на дърва, за да се топлят.

 

 

Едно от най-критичните за шофьорите места се оказа Търновско. По обяд полицията затвори всички пътища в областта. Най-тежко е положението в планинските общини. 

 

Транспортната криза във Великотърновско започна от паркинг за тежкотоварни автомобили на международния път Русе-Свиленград. При първия снеговалеж превозните средства над 12 тона бяха спрени от движение. По обед се наложи дори забрана за леките автомобили. 

 

Шофьорите мръзнаха с часове в преспите, принудени от обстоятелствата да бъдат на път.

 

В следобедните часове ситуацията в областта се нормализира. Отворени бяха основните пътни артерии. Единствено непроходим, за всички превозни средства,  остана проходът Твърдица-Елена и някои пътища в Свищовско. 

 

Във Велико Търново и населените места в общината също бяха в плен на снега до обед. Наложи се частично мобилизиране на военни и ситуацията в града се нормализира. Екипи на пожарната и БЧК са в готовност и тази нощ да снабдяват с топли напитки и храна, ако има бедстващи хора тази нощ.

 

 

Снежната стихия остави без ток стотици селища в страната. Близо половин милион българи прекараха деня на тъмно и студено. Без електрозахранване и в този момент са много населени места в Североизточна България. В югоизточната част от страната близо 185 000 абонати на ЧЕЗ също остават без ток.

 

Половин Пловдивска област е без вода. Снегът причини голяма авария и в една от  помпените станции, захранваща града с питейна вода и много от кварталите останаха на сухо. Над 100 селища в областта бедстват без ток. В повечето са прекъснати и телефонните връзки.


 
Най-критична е ситуацията в родопските села до Пловдив, където снегът стигна метър. В планинското село Гълъбово от снощи без ток бедстват над 100 души. 

 

„Тази вечер сме готови да я посрещнем  с газова лампа. Заредена е с парафин. И тя ни спасява тази вечер да вечеряме и да имаме малко светлина”, заяви Лилия Фичева. 

 

В селото няма вода. Нямат и телефонна връзка с останалия свят.

 

Над 150 екипа на EVN ще работят и през нощта, за да отстранят авариите и пуснат тока. 

 

С над 30 сантиметра снежна покрива и над 100 счупени и изкоренени дървета по улиците осъмна Пловдив. Огромните клони скъсаха тролейбусната мрежа. Над 20 автомобила осъмнаха смачкани от паднали дървета.

 

Цял ден междуградските автобуси се движеха с час закъснение.

 

В снежен капан попадна и русенски регион. Вятър със скорост от 70 километра в час причини множество аварии по далекопроводите. Повече от 70 селища останаха без ток. Има и такива, в които освен електричество, няма и вода. А е много възможно хората да останат и без хляб, защото някои от второкласните и третокласните пътища, по които става снабдяването са затворени

 

Утре децата в региона ще са във ваканция.

 

В Бургаска област,Община Камено обяви частично бедствено положение заради наводнение в с. Ливада. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода – над 90 литра на квадратен метър и 22 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. 

 

Местните обвиняват бившия кмет на общината, че дерето на реката не чистено повече от 20 години. Ще се наложи държавата да съдейства, за да бъде решен проблемът.

 

 

Поради усложнената зимна обстановка спря движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната. Изцяло са блокирани влаковете по линията от Тулово до Карлово. В по-големите гари заради паднали дървета и скални маси, които са скъсали контактна мрежа вагоните също останаха без движение. Машинистите коментират, че пътуването е невъзможно и застрашаващо сигурността на хората. 


Почти три часа пътниците в бързия влак Варна-София останаха блокирани в студа край гара Мадара. С часове на шуменската гара мръзнаха и чакащите във влакове за цялата страна заради огромното закъснение, с което композициите се движеха.   

 

 

 

 

Ситуацията и в София е усложнена. Снежната покривка е над 30 см. 

 

Проблемите в София започват по тъмно. Автобус по столичната линия 102 се оказва в капан. Заради непочистените улици автомобилът на градския транспорт не може да продължи по пътя си. 

 

Налага се група младежи да го бутат с риск да удари спрелите автомобили. Клипът вече обиколи социалните мрежи. 

 

И други активни участници в движението – таксиметровите шофьори видяха непочистени улици, но и машини, които работят. 

 

„Не можем да очакваме при обилен снеговалеж да е почистено на черно. По-малките улици ще започнем да чистим тогава, когато снегът спре”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

 

По обяд снегът в София спря. По основните булеварди вече се виждаше асфалтът. Машините се приготвиха за по-сложната част от работата им.

 

Проблем остават малките улици в кварталите както за шофьорите, така и зa снегопочистващите машини. На много места спрените коли създават още по-сериозни проблеми за снегорините. И буквално се минава на косъм. 

 

За да не се пързаляме наше задължение е да почистим около блоковете и офисите си.

 

 

Лавина падна в Пирин. Снежната маса е свлечена от скиори, карали извън очертанията на пистите. За щастие жертви и пострадали няма.

 

Денят на Петко Панамски от Планинската спасителна служба е наситен с подобни моменти. И докато да помогнеш на жена, усукала ските си на пистата е едно, когато става дума за лавина, ситуацията е далеч по- сериозна.


 
Поредната спасителна операция. Сигналът е за лавина, затрупала двама туристи. Подаден е от румънец, който видял лавината, секунди преди да го повлече.


 
„Той се обажда по телефона там, където е, закачил се е за едно дърво и не смее да мръдне и иска помощ”, разказва Петко Панамски.

 

Оказва се, че пострадали няма, а лавината е предизвикана нарочно- от фрийрайдъри.


 
„Юнаците карат в необработен терен, те чакат да падне пресния сняг и да тръгнат по необработения терен, защото там е тръпката, там е емоцията. Събарят малки лавинки, правят си снимки, селфита и така правят си хубаво както се казва”, обясни Петко Панамски.

 

Карането в необработен терен е опасно, казват спасителите. В момента лавинната опасност е много висока. 

 

А повикалия помощ турист ще заплати солена глоба, защото застраховката не важи за места извън пистите.

 

 

Следете актуалната прогноза за времето във Вашия регион в sinoptik.bg.

 

Каква е пътната обстановка в реално време можете да следите и на kamerite.bg.