Активирали са се няколко свлачища в района

 

България - под сняг и вода. Половин милион домакинства са без ток. В няколко региона е обявено бедствено положение. Лавина затвори прохода Петрохан, друга падна под връх Тодорка.

 

Преливат реки и язовири. Община Кирково е под заплаха. Язовир „Амбарица” може да прелее. Падналите дъждове активираха огромно свлачище. Няколко къщи висят на стръмен склон. От община Кирково са предложили на всички общински жилища. Това обаче не е вариант за пострадалите.  

Още по темата

Малко по на север петима чуждестранни туристи са откъснати от света в ловна хижа край язовир „Студен кладенец”. Пътят към тях е отнесен.

 

Под вода се оказа и едно от училищата в Момчилград. Няколко часа пожарникарите отводняваха парното отделение.

 

По данни на две хидрометеорологични станции в областта са паднали над 400 литра на квадратен метър. Дъждът е валял в продължение на 15 часа.

 

Реките, които обикновено създават проблеми, са две - Крумовица и Върбица. Втората на места е излязла от коритото си и е заляла селскостопански площи.

 

Затворени пътища в областта няма. По свлачищата се работи. Има наводнени електроподстанции. Екипи на EVN работят по авариите.

 

Следете актуалната прогноза за времето във Вашия регион в sinoptik.bg.

 

Каква е пътната обстановка в реално време можете да следите и на kamerite.bg.