Виелици и преспи на север, наводнения и свлачища - на юг

 

Шест общини са в бедствено положение, а десетки са непроходимите пътища след обилния снеговалеж в страната. Повече от 500 училища са затворени, а 177 селища и хиляди домакинства са без ток и са откъснати от света.

 

Зимната обстановка продължи да създава проблеми на хората в различни части на страната. В Северна България заради затънали под преспите коли участък на изхода на Русе бе невъзможно да бъде почистен. В Разград се образува огромна колона от чакащи автомобили и камиони, което изнерви хората. Ядът им отнесе началникът на пътното управление. 

 

Шофьорите негодуваха, че плащат винетки, а не могат да ползват пътя. След повече от денонощие в следобедните часове пътят Русе-Разград бе отворен за движение.  

 

В Централна България над 20 автомобила, повече от които с летни гуми и чужденци, бяха извадени от двуметрови снежни преспи, които блокираха подбалканския път София-Бургас в района на Мъглиж. В разчистването му са включиха роторни машини и снегорини. Силният вятър, стигащ до 100 километра в час обаче възпрепятства почистването на пътния участък.  

 

И в Североизточна България зимната обстановка остана усложнена. Десетки населени места са без ток и вода, има закъсали в преспите автомобили. Заради снегонавяване екипи на „Гражданска защита” вадиха автомобил с родилка от преспите. Общинските пътища в Шуменско останаха непроходими.

 

В Силистренска и Разградска област почти навсякъде електрозахранването е възстановено. 

 

 

Почти непроходим остана през целия ден пътят между Варна и Шумен. Много хора в Шуменска област останаха без ток и вода повече от 30 часа. В Шумен са обявени неучебни дни до 20 януари, включително. От общината уверяват, че правят всичко възможно за разчистване на пътищата. По данни на ЕНЕРГО-ПРО само едно село е останало без електричество в Община Шумен. Това е село Вехтово, но уверенията са, че екипите работят и че до полунощ се надяват да няма населени места без електричество. 

 

 

Частично бедствено положение след пороите и в Смолянско. За първи път доставиха храна на откъснати от света селища. 

 

С високо проходими автомобили заедно с кмета на Могилица екип на Новините на Нова тръгна към село Киселчево. Реката е била толкова пълноводна, че за минути е успяла да откъсне и отнесе пътя. Поради тази причина хората в от Киселчево направиха жива верига за пренасяне на припасите. Възстановяването на пътищата в района ще започне утре. 

 

Междувременно в района Кърджали продължава борбата с десетките свлачища. В най-голямото село в областта – Чакаларово, тонове земна маса висят над главите на цял квартал.

 

Репортери: Богомил Грозев, Искра Урумова, Анелия Веселинова