Най-критично е положението в Родопите, където има села и без вода

 

Селища в областите Пловдив и Пазарджик продължават да бедстват второ денонощие без ток. Най-критично е положението в Родопите, където има села и без вода.   

Още по темата

 

От електроразпределителното дружество ЕВН съобщиха, че към 18.00 часа  18 села и махали са без ток. Засегнати са около 4416 клиенти на дружеството, счупени са 20 електрически стълба, а по авариите работят 84 групи. 

 

Борбата с авариите е особено тежка в родопските села над Асеновград.  Електротехникът Благовест Арахангелов  и групата му второ денонощие са високо в планината, където студът е пронизващ.  „Забавихме се. Процедурата е сложна, трябва да се кастри борова гора”, разказа Благовест. Електромонтьорите трябва да имат качествата на алпинисти. А основната причина за авариите е дебелият лед, който покрива проводниците. 

 

Друга пречка - требва разрешително за всяко отсечено дърво, което пречи на електропроводите.  Процедурата отнема поне ден. За екипите е истинско предизвикателство да стигнат до мястото на авариите, тъй като далекопроводите се намират в труднодостъпни места. В родопските села снегът стига половин метър.

 

Семейство Мехмедови от Долни воден се готви да посрещне трета нощ без ток.  „Ако не е печката, направо умираме от студ”, сподели Шерфе Мехмедова.  От ЕВН са осигурили  дизел генератори в селата Дъбова (Сливен), Трилистник (Пловдив), Дрянковец (Бургаско, до Айтос).

 

Изпращайте ни в "Моята новина" снимки и видео на времето във вашето населено място! 

 

Репортер: Благой Бекриев