Кметът Йорданка Фандъкова разпореди проверки

 

Големите булеварди са почистени из цяла София, но малките квартални улици, автобусните спирки и тротоарите и тази година се оказаха проблем. 

Още по темата

 

Кметът Йорданка Фандъкова разпореди проверки и вече първите санкции към фирмите са факт. Само за пример глобата за непочистена автобусна спирка е 2000 лева. Текат проверки и за това как гражданите и фирмите почистват около блоковете и сградите. 156 глоби вече са наложени на фирми и частни лица. 

 

"Във всички квартали има задачи, които са изпълнени и задачи, които не са изпълнени, за което фирмите ще получат своите санкции. Основно моята бележка е свързана с почистването на спирките и тротоарите тази сутрин”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Все пак в София има една малка квартална уличка, която беше обявена за най-чистата в София. Общината обаче няма заслуги, че тротоарът не е хлъзгав и че асфалтът се вижда. Хората от „Младост 1” сами са почистили улицата пред блока си и се похвалиха в рубриката ни "Моята новина".  Те разказаха, че от години сами чистят улицата си, защото знаят, че снегорин не може да влезе там.

 

Какво обаче може да се случи, ако пред вас се движи автомобил, чийто покрив не е почистен от снега? Експерти твърдят, че ако снегът падне върху вашето предно стъкло, секундите, в които нямате видимост, могат да бъдат фатални.

 

"Това може да се случи непосредствено преди завой.  В условията на ограничена видимост може да изпуснем завоя и да катастрофираме”, коментира  Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

 

Никъде не са предвидени конкретни санкции за непочистен покрив. Законът за движение по пътищата разпорежда, водачът да поддържа чисти табелите с регистрационния номер,  устройствата за осветяване и светлинна сигнализация, както и стъклата и огледалата.  Няма как да принудим безотговорните шофьори да чистят покривите на колите си. Можем само да спазваме по-голяма дистанция и да се надяваме на съдбата и късмета.

 

Изпращайте ни в "Моята новина" снимки и видео на времето във вашето населено място!