Нужни са реформи, подчерта държавният глава

Видео: БГНЕС

 

"Въпреки рисковете българската икономика се развива добре". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на 10-ата годишна среща на бизнеса с правителството, съобщи БГНЕС. "Преминаваме през период на световни турбуленции, но България остана стабилна", убеден е държавният глава. 

 

Той определи като безспорен успех на правителството управлението на усвояването на еврофондовете. Причината за добрата ситуация в страната е експортът, подчерта той и напомни, че експортът за Германия нарасна три пъти. "През последното десетилетие търговският ни обмен с Румъния се е увеличил 10 пъти, между България и Сърбия - три пъти, между България и Турция - 6 пъти", добави той.

 

Аутсорсинг бизнесът у нас е в непрекъснат растеж, подчерта още Плевнелиев и призова представителите на бизнеса да мислят наднационално и да бъдат амбициозни. "Бизнес средата у нас и в региона може да бъде много по-добре, макар че всеки ден чувстваме сблъсъка между олигархията и бизнеса, това е сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще". Затова са нужни реформи. Въведете антикорупционно законодателство, електронно правителство, работеща съдебна система и други. Въпросът е да дадем път на правилата и демократичните институции, не на задкулисието и връзките", каза още Плевнелиев. 

 

Съдебната реформа е в центъра на всичко, което да се направи, подчерта Плевнелиев.
Не бива да крием проблемите си, а да ускорим реформите, повтори държавният глава. На прага сме на нова технологична революция и България е на този път, но за целта трябват институции. Нека ги изградим заедно, заключи той.