Президентът се отчете за четвъртата година от мандата си

 

Интригата около президентската надпревара наесен продължава. Без ясен отговор за сега остава въпросът дали президентът Росен Плевнелиев ще се кандидатира за втори мандат. Отговор на това дали ще се впусне в президентската надпревара не даде и вицепрезидентът Маргарита Попова. 

 

Поотделно Росен Плевнелиев и Маргарита Попова очертаха своите тези за управлението, в които проличаха и различията им по отношение на икономиката и социалната стабилност. 

 

„2015-та беше добра за икономиката на България. Всички показатели растат”, заяви Плевнелиев. 

Още по темата

 

„Да не пътуваме в розови облаци. И да не си създаваме илюзорни представи за стабилност”, заяви Маргарита Попова. 

 

Мненията на двамата за ролята на България като регионален фактор на Балканите. 

 

„Днес България е фактор на стабилност”, заяви Плевнелиев. 

 

За да отстояваш националния интерес, най-напред трябва да формулираш национална доктрина с определяне на ясна национална кауза”, смята Попова. 

 

Въпреки изразените различия, Росен Плевнилиев и Маргарита Попова  потвърдиха, че президентската институция е единна. 

 

„Нашите роли са различни.  Моята работа е да съветвам. Решенията и отговорността са на държавния глава”, заяви Маргарита Попова. 

 

Единственият въпрос, по който двамата не бяха достатъчно категорични е дали биха се изправили като съперници един срещу друг на президентските избори. 

 

„Твърде рано е да се обявяват кандидатури”, смята Плевнелиев.  

 

Маргарита Попова пък не е мислила по въпроса.

 

По другите теми от обществен интерес президентът обясни, че не е доволен от резултатите от разследването за КТБ. Изрази разочарование от вчерашните рокади във ВСС. И призна, че понякога се чувства сам срещу задкулисието в политиката. 

 

Видео: БГНЕС

 

"Брутният външен дълг на България също се намали чувствително до около 80% от брутния вътрешен продукт". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на отчета си за свършеното през четвъртата година от неговия мандат. 

 

Същевременно държавният глава изтъкна, че 2015 г. е била добра за българската икономика и всички показатели растат.