"Ако се затапи гръцко-македонска граница, тук ще настъпи апокалипсис”, смята Илияна Йотова

 

Българските власти масово връщат бежанци в Турция, сочи доклад на организацията „Human Rights Watch”. 45 мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак са интервюирани от екипите на организацията между октомври и декември миналата година. Те описват 59 инцидента и насилствени връщания от България в Турция за период от 9 месеца.


Според  мигрантите връщанията често са съпроводени с насилие и заплахи с оръжие от страна на българските власти. 26 от тях твърдят, че са били бити и хапани от полицейски кучета.

Още по темата


Всички интервюирани, без един, декларират, че парите, храната и телефоните им са били насилствено отнети след залавянето им в България от служители на реда. След това мигрантите са били връщани на границата с Турция. Три случая на грабежи и насилие има и на границата между Сърбия и България.


14 души, сред които и деца разказват за мизерни условия, липса на храна и случаи на насилие в центровете за задържане в Елхово и Бусманци.


„Тези формулировки изобщо не ме учудват. Остава един друг важен въпрос – доколко тази информация е достоверна, защото както знаете, голяма част от бежанците, които идват в България, не желаят да остават при нас. И когато се правят такива интервюта, се прави всичко възможно да не се връщат обратно в България и да бъдат пренасочени към други държави на ЕС”, коментира в студиото на „Здравей, България” Илияна Йотова, евродепутат от БСП.


„Това е поредната атака срещу България, и то целенасочена. В тези доклади се твърди, че има наказателни процедури срещу България. Искам да кажа, че такива процедури няма. Правени са множество проверки на Гранична полиция с участието на служители на Фронтекс, Хелзинкският комитет и Върховният комисариат по бежанците е подписал с МВР тристранно споразумение и се правят такива проверки. Няма нито една официална проверка, която да отчита тези данни, които са в този доклад. Този доклад е съвсем тенденциозен”, коментира Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ.


Евродепутатът Илияна Йотова обаче очерта две основни опасности пред България: „Знаете, че се създава нова Агенция за охрана на границите и брегова охрана. България, Хърватия и Румъния са изключени от действието на тази агенция, защото не са шенгенски държави. Сигурно за десети път поставихме тови въпрос и тази седмица. Отговор няма, което ме кара да мисля, че има политическо решение за това”.


Тя припомни, че всички държави говорят за трите стъпки за защита на Шангенска Европа – транзитните държави, външни граници и шенгенските граници.


„Страхувам се, че от всички политики, които в момента се правят, страни като България ще станат буферна зона. Тоест, една Шенгенска Европа ще бъде добре охранявана и затворена; една транзитна Турция, която виждате, че в момента не може да опази и границата със Сирия; и по средата сме ние. И ако наистина се затапи тази гръцко-македонска граница, тук наистина ще настъпи апокалипсис”, очерта проблемите Илияна Йотова.