В цялата страна са обявени предупредителни кодове за опасно ниски температури

 

Чака ни рекордно студен уикенд. В цялата страна са обявени предупредителни кодове за опасно ниски температури. Събота ще е най-студеният ден от началото на зимата. В половин България е обявен оранжев код за опасни студове. На места живакът в термометрите ще падне до минус 20 градуса. 

 

На много места в Северна и високите котловини на Западна България сутрешните температури ще са около минус 15° - минус 17°. Максималните стойности в Северна България ще са доста ниски - около минус 7 – минус 8°. В Свищов специализирани екипи на пожарната и полицията спасиха 59-годишен мъж, затънал в петметрови снежни преспи. 

 

След приятелското събиране и 15 литра червено вино, 59-годишният Ангел Цветанов решил да се прибере пеш от покрайнините на града. Малко, след като тръгнал обаче затънал в огромните снежни преспи и се загубил. Заради труднодостъпното място близо два часа специализираните екипи са се опитвали да локализират точното място, на което Ангел е паднал. 

 

Спасителите разказват, че акцията е била изключително трудна и е имало вероятност мъжът да не бъде открит навреме. Заради липсата на път и огромните преспи той е пренесен на ръце в дълбокия сняг до линейката. Въпреки че живее втори живот, Ангел твърди, че е ядосан от случката, тъй като ще му се наложи да плати над 3000 лева за операция на крака.

 

Междувременно спасителна акция се проведе и в Благоевград. Фадрома разби тонове лед в местното езеро, за да осигури място за живот на над 60-те му обитатели - патици. Преди дни студът скова езерото в парк „Бачиново”, а десетки птици останаха на сухо. Сибирският студ ще се задържи до вторник, когато ще започне тъй чаканото затопляне.