Хореографът на балета Funky Monkeys, разказва за предизивкзтелствата на танците в X Factor

Броени дни преди финала на музикално шоу №1 Александра Енева - хореограф на балета Funky Monkeys, който виждаме в бляскавите изпълнения на талантите от X Factor и неузнаваемите преобразявания на звездите в „Като две капки вода”, разкри за Novatv.bg как доброто приятелство и чувството за хумор допълват танца и как Алекс - главният „виновник“ за завладяващите стъпки на сцената, черпи вдъхновение. 

Колко време нужно, за да кажеш, че един танц е станал „супер“?

Трудно е да кажа, че нещо е „супер” , особено в телевизионни предавания като Х Фактор, в които времето за репетиции никога не е достатъчно. До последния момент репетираме  в залата, студиото, на паркинга, където има повече място (смее се). Няма почивка.

От колко години танцуваш самата ти?

Танцувам от петгодишна, но професионалното ми развитие, така да се каже, започва от 4ти клас в Хореографското училище, специалност класически балет. Там научих много неща за дисциплината, подход и   отношение към работата, професионализма  и процеса на подготовка като цяло.

Как би описала с три думи членовете на балета?      
     
Любими, луди, приятели.

Защо Funky Monkeys? 
            
Защото сме маймуни, хаха!  Мисля, че е очевидно. 

Кое е последното видео, което те е впечатлило с хореграфия? 

Не мога да кажа едно, защото всеки ден гледам по нещо  страхотно. Има много талантливи млади хора, които правят чудеса и сме благодарни, че ги споделят  с нас. (усмихва се)

От какво се вдъхновяваш?

Всяко ново и различно нещо изобщо в живота и ежедневието ни, не само в танците, ме вдъхновява. 

Имаш ли любима хореография от X Factor или такава, върху която сте работили дълго време?

Разбира се, че имаме любими. Няколко са и сме работили доста по тях. Това се е случвало, когато сме имали повече време да отработим нещо и то се е получило яко.

Какво ти носи танцът? 

Свобода на изразяване, емоция, спокойствието да се чувстваш в „свои води". Да направиш и да покажеш всичко, което  усещаш и изобщо всичко, което ти хрумне, колкото и да е шантаво понякога. И разбира се щастието и усмивката, когато пак осъзнаеш, че това е работата ти smile emoticon

В „Като две капки вода“ си работила с много български артисти? Кои са най-пластичните? 

Един от хората, който се справяше почти перфектно с всяка задача е Нети.Тя е страхотен професионалист и танците й се отдават. Друг доста пластичен участник беше Криско в ролята на Михаела Филева. Филип Аврамов също се справяше страхотно с танците, както и Алексей. Mилица е една от любимите ми ученички. Разбира се всеки от участниците даваше всичко от себе си, но когато никога преди не си се занимавал с танци е изключително трудно, особено за 2-3 репетиции. Всички бяха страхотни и имат моите адмирации за смелостта!

Къде се чувстваш по-комфортно – на сцената или зад кулисите?

За сега се чувствам чудесно зад кулисите, но ако ми се прииска пак да се кача на сцената ще го направя. 

За какво мечтаят Funky Monkeys? 

Нови хоризонти, вдъхновение, много танци и големи сцени. 

Не пропускайте финала на X Factor в понеделник от 20.00 ч. по Нова.

Следете най-интересните новини на официалната Facebook страница на предаването, както и любимите си моменти от X Factor в официалния канал във Vbox7.com. А всеки истински фен може да надникне зад кулисите на шоуто с ексклузивните бекстейдж видеа в официалния канал на X Factor във Vbox7.com.