Това е паническа маневра за отклоняване на вниманието преди доклада от ЕК, заяви съдията

 

Призивът на управляващите партии към ВСС да се саморазпусне е противоконституционен. Такова мнение изрази в предаването „Здравей, България” съдия Нели Куцкова.  

 

„Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът”, заяви съдия Куцкова.  

Още по темата

 

Според нея този призив е „паническа маневра за отклоняване на вниманието”. 

 

„В доклада има много критики по въпросите с ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване”, заяви съдията. 

 

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пък е учудващо включването в доклада на случая със съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

 

„Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай”, заяви Тодоров. „Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?”. 

 

Тодоров се присъедини към мнението на Нели Куцкова, че призивът на управляващите към ВСС е противоконституционен. 

 

„Учудващо е, че преди един месец законодателният орган приема промени в Конституцията, създава преходни разпоредби, с които урежда съдбата на ВСС, разписва точни времеви стъпки за разделянето на съвета, а след един месец излиза с призив тези норми да не бъдат спазвани”, заяви Тодоров.

 

Целия разговор гледайте във видеото!