От гараж „Земляне” обясниха, че всеки автобус е снабден с паник бутон

 

„Има пътници, които са записали номера на колата. Водачът на автобуса е посетил лечебно заведение и сега е в почивка”, обясни за „Здравей, България” Борислав Попов, който отговаря за безопасността на движението на градския транспорт. Изказването му е във връзка с нападението на шофьор на автобус с бокс в сутрешните часове във вторник.

 

Полицията вече задържа мъжа, който е ударил шофьора на автобуса. Арестуваният е 36-годишен столичанин без криминални регистрации. Той е открит на адреса, на който живее, уточниха от МВР.

 

Какво се е случило? Автобус по линия 305 спира около 8 часа на спирката на Румънското посолство. Той спира на светофара на кръстовищата на булевардите „Ситняково” и „Мадрид”, докато премине червената вълна. При светване на зелен сигнал водачът на автобуса се опитва да потегли, но не успява, защото пътят му е пресечен от два леки автомобила. Те са се наредили в крайна дясна летна пред автобуса, за да направят ляв завой. Докато шофьорите се разберат кой накъде завива, единият от шофьорите излиза от колата си и удря с бокс в лицето водача на автобуса.


От гараж „Земляне”, откъдето тръгват автобусите на градския транспорт, обясниха, че всеки автобус е снабден с паник бутон, който дава сигнал на Центъра за градско мобилност, че има проблем.


Пострадалият шофьор е с дългогодишен стаж и до момента няма допуснати катастрофи по негова вина.


Статистиката обаче показва, че от миналата година броят на пътно-транспортните произшествия се е увеличил с 10%. Като тези инциденти по вина на друг шофьор са над 25%. Борислав Попов, който отговаря за безопасността на движението на градския транспорт, си обясни този факт с увеличаващото се движение от автомобили в столицата.