Бурни дебати предизвикаха новите учебни програми

 

Бурни дебати предизвика новата учебна програма за втори, шести и осми клас, която прие Министерството на образованието. От нея например става ясно, че учениците в 6-и клас няма да изучават Паисиевата „История славянобългарска“ по литература, но ще я изучават в  9-ти клас по история. 


Бившият министър на образованието Сергей Игнатов обясни, че има основа в училищното образование, която не може да се пропуска. Според него не може с лека ръка да се правят промени, било то и за преместването на автори и произведения от клас в клас. Той подчерта, че липсва концепция за реформите в учебната система. 


Доц. д-р Борислав Георгиев от Нов български университет каза, че е провел анкета в собствения си Facebook профил за това на какъв език е написана „История славянобългарска”. Отговорите били разнопосочни: славянски, старогръцки, старобългарски, което говорело, че никой не я е чел. 


Костадин Михайлов каза, че освен народен певец е и преподавател по български език. Според него учениците в момента не знаят основни неща от учебния план и се почуди какво ли ще стане, ако от учебниците изпаднат основни автори и произведения.