Депутатите гласуваха на второ четене промените в Кодекса на труда

Минимум 50 000 души членове ще са нужни, за да бъде призната работодателска и синдикална организация за национална. Това решиха днес депутатите, които гласуваха на второ четене промените в Кодекса на труда. Реформите изменят критериите за представителност на синдикатите и работодателските организации, информира БГНЕС.

 

Според промените представителна организация на работниците и служителите на национално равнище се признава организация, която има най-малко 50 000 членове, а не както досега - 75 000. Промените предвиждат за представителна организация на работодателите на национално равнище да се признава само такава, която има най-малко 1 500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители, във всички членуващи в работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор.

 

Промените ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Корекцията е в посока на снижаване на изискванията, спрямо приетите на първо четене текстове. Предложението за второ четене беше инициирано и подкрепено от ГЕРБ, АБВ и управляващото крило на Реформаторския блок. Срещу него обаче се обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

 

"Няма истинска синдикална дейност и синдикално представителство. В България има 3 000 000 работници, ние сваляме нормата за представителство на 50 000 - това е към 2-3%", каза той и коментира синдикалната аристокрация и участието ѝ в Здравната каса, Националния осигурителен институт и всички хубави „трапези”, организирани по европейска линия", заяви по време на дебата председателят на ПГ на "БСП Лява България" Михаил Миков по спора за критериите за представителност на синдикатите и работодателските организации.

 

Според него в страната няма истинска синдикална дейност и реално синдикално представителство.

 

"Сега ще подкрепим представителността да стане 50 000, а ако поискат другия път и 30 000 ще стане. Ще има такива представителства и съответните облаги от тях, но те не представляват истинските синдикални интереси на работещите в България", категоричен беше Миков.