Според него това е опит за адресиране на отговорността само във Висшия съдебен съвет

"Груба намеса в независимата съдебна власт. Това беше заявявано и преди, когато започнаха конституционните промени", заяви в кулоарите на НС председателят на ПГ на "БСП Лява България" Михаил Миков. Той нарече призивите на ГЕРБ и РБ към всички членове на ВСС да подадат оставки или да се саморазпуснат, информира БГНЕС.

 

"В момента се получава една институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт ще може да отстоява независимостта си", подчерта Миков.

 

Според него това е и опит за адресиране на отговорността само във ВСС "търсене на изкупителна жертва за пред публиката".

 

"Учудвам се как никой непоставя въпроса защо не беше внесен отчетът на ВСС за 2014 г. - той трябваше да бъде внесен до 30 май миналата година, а истината е, че тук в НС това трябваше да стане, а не с SMS-си, със записани разговори. ВСС трябва да бъде независим орган и не може по такъв начин да се упражнява политически натиск върху него. Иначе се обезсмисля конституция, демокрация, всичко", коментира той.

 

Оценките в предстоящия доклад на ЕК за България са тежки за свършеното пред последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията, продължи той. И повтори- много критична оценка. Мониторинговият доклад на ЕК за България често се употребява политически, аргументите от него са често от медиите и показва едно непознаване на съдебната власт. Т.нар. експерти много често се влияят от този, който е по-близко до тях и може да им влияе. Обсъждането дали е нужен повече на България този мониторинг, може би, стои с партньорите, предположи Миков. Тези доклади се влияят и от политически настроения, добави той.