Реформаторите също искат оставката на Висшия съдебен съвет

 

Проблемите във Висшия съдебен съвет и призивът на управляващите за оставка на висшия орган в правосъдието предизвикаха разнобой в управляващата коалиция. Партньорите са на различни мнения относно изненадващата декларация на ГЕРБ.


Реформаторите също искат оставката на Висшия съдебен съвет, но не са съвсем съгласни с всички мотиви на ГЕРБ. Патриотичният фронт пък остро разкритикува това действие на ГЕРБ.  

Още по темата


Голямата тема в парламента е дали е противоконституционно, дали е вмешателство в съдебната власт и защо всичко това се прави ден преди доклада от Европейската комисия. Много обвинения се чуха от партньорите, а и от страна на опозицията, като най-сериозното е, че тази декларация е опит за прехвърляне на вина.


„Последните седмици, месеци, няма месец всъщност, сканадалите във ВСС са ежедневие. Те генерират следващи скандали. Това, че има една политическа декларация и призив към членовете на ВСС да подадат своята оставка, те могат да вземат своето решение днес или утре, съвсем не означава, че има намеса в съдебната власт”, коментира Димитър Лазаров от ГЕРБ.


„Груба намеса в независимата съдебна власт. Опит за адресиране на отговорността само във Висшия съдебен съвет. Търсене на изкупителна жертва само за пред публиката”, коментира Михаил Миков от БСП.

 

"ВСС не може да се саморазпусне. На всичкото отгоре - неграмотна работа е това, няма такава процедура, да си подадат оставките", заяви в парламента съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 


А Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт предложи: „За да няма подобни изцепки в бъдеще, предлагам да бъде направен един политически орган с представители на четирите парламентарни групи, които подкрепят правителството. И тези неща политически да се обсъждат. А не на някого му скимнало в 5 без 10 да прави декларация, защото щял на другия ден по обяд да излезе доклад”.


Ние оставката винаги сме си я искали и я искаме. Само че да не се опитват да си бършат ръцете в нас или с Христо Иванов, защото си ги изцапаха сами. Това поведение на народни представители като някаква гражданска група за натиск ми е малко забавно. Ако ще подават оставка от ВСС, нека да започнат от двамата архитекти на мнозинството в него – Георги Колев и Сотир Цацаров. Това са хората, които първи трябва да дадат пример”, коментира Радан Кънев от ДСБ и добави: „Това, че има една политическа декларация и призив към членовете на ВСС да подадат своята оставка, те могат да вземат своето решение днес или утре, съвсем не означава, че има намеса в съдебната власт”.


Депутатите в момента се запознават с доклада на Европейската комисия, който ще коментират малко по-късно.