В МС го прочетоха и предпочетоха да разсъждават позитивно

 

Реакция на властите и опозицията във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка на правосъдието и борбата с корупцията по високите етажи на властта. В Министерския съвет прочетоха доклада и предпочетоха да разсъждават позитивно.

 

„Сигналът е мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати”, заяви Меглена Кунева.

 

„Не само, че има надежда, но има и желание, и план за действие”, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева. 

 

В парламента духът не се промени

Още по темата

 

„Оценявам доклада като обективен и винаги възприемаме всяка една критика като градивна препоръка”, коментира Цветан Цветанов. 

 

И въпреки положителния прочит на доклада, управляващите не се отказват от поисканата оставка на ВСС. В ГЕРБ решили да свалят доверието си от него заради скандалите от последните седмици. Друг виновен за скандалите в партията не намират. Вкупом всички партньори на ГЕРБ се обединиха около тезата, че поисканата в този момент оставка е заради доклада на комисията.

 

„На някой му скимнало в 5 без 10 да прави декларация, защото щяло на другия ден да излезе доклад. Парламентът за съжаление влезе в скандалите на ВСС и нищо не направи, освен да доразвие скандала”, заяви Красимир Каракачанов.

 

Той призоваха да се опълчим на Европейската комисия, на мониторинговия доклад и на съветите. Патриотите подкрепиха мнението, че искането за оставка е нарушаване на Конституцията. Опозицията заподозря по-сериозна причина.

 

„Груба намеса в независимата съдебна власт, опит за адресиране на отговорността само във ВСС, търсене на изкупителна жертва за пред публиката”, заяви Михаил Миков.

 

И вътрешната опозиция ги подкрепи с тезата, че довчерашните им партньори са приели тихомълком този състав на ВСС да изкара мандата си докрай.

 

„Цялата отговорност за доклада е на хората, които направиха този сговор. На основния му архитект Цветан Цветанов и моля да не се опитват да си бършат ръцете с нас”, заяви Радан Кънев. 

 

ДПС подкрепи вътрешната опозиция. Оттам решиха да предупредят премиера, влизайки в неговата реторика.

 

Докладът нямал общо с искането за оставка, категорични са от ГЕРБ, затова и не се намери отговор на въпроса защо не отправят призив за оттегляне и към главния прокурор, който е не по-малко критикуван от Европа. Опозиционните реформатори обаче поискаха точно това - самосиндикално.

 

Минути след като разкритикуваха своите, на опозиционните реформатори им се наложи отново да застанат до доскорошните си партньори в блока, за да потвърдят общата си позиция, която напомня тази на ГЕРБ, но не съвсем. С призива си за оставка Реформаторите дадоха повод на ДПС  да се усъмнят в тежестта на ГЕРБ в управляващата коалиция.

 

От ГЕРБ заключиха, че просто подкрепят обществените нагласи и че с едно мнение не ограничават независимостта на съдебната власт.