"Който ме е сложил на поста, той ще ме махне", отвърна пред Нова Тодор Танев

 

Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип.

 

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

 

"Той ме е сложил на поста, той преценява кога да си отида", беше коментарът на просветния министър пред Нова телевизия.

 

Две до момента са имената на вероятни и възможни кандидатури за поста - на бившия образователен министър в Тройната коалиция Даниел Вълчев и на Димитър Танев. И двамата са от партията на Меглена Кунева - "България на гражданите".

 

"Все още не съм си депозирал оставката. А това няма как да стане, ако лично не се срещна с премиера Бойко Борисов и той лично не ми я поиска", заяви образователният министър Тодор Танев преди срещата с Реформаторския блок, където трябва да бъде решено кой ще го наследи на поста в Министерството на образованието и науката. Министър Танев бе категоричен, че срещу МОН има атака.

 

 

На въпрос кой ще бъде негов наследник, той не успя да назове конкретни имена, но според него ще бъде човек от управляващите партии. Проф. Танев не отрече възможността негова наследник да стане спряганият за поста Димитър Танев, който беше главен секретар в МОН по време на Тройната коалиция.

 

Запитан дали зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева действително е била в Лондон на разноски на Фондация "Америка за България", той потвърди, че "има такова нещо, но все още не съм получил доклад по темата". По думите му Ваня Кастрева е била в Лондон, за да обсъди въпроси, свързани с IT технологиите в училищата.

 

"Аз държа този, който дойде след мен, да продължи тези реформи, за които ние успяхме да положим основата законодателно - като експерименти - пет колежа, съответно това ново велико професионално образование, което най-много ми лежи на сърцето, а също така е залегнало и в правителствената програма - участие на бизнеса в правенето на учебни програми. По-добро нещо никога никой министър не е предлагал. Аз не го пазя моя пост. Аз съм министърът, който направи крачка назад, за да каже: "Ние отстъпваме, за да пуснем бизнеса", коментира за Нова телевизия министър Танев.

 

 

 

Той обясни, че е предложил премиерът Борисов да оглави проекта за приближаване на бизнеса с образованието. "Сигурно някой ден той ще го приеме", добави просветният министър.

 

 

Относно проекта на МОН за учебните планове 2-6 клас, той заяви, че има пропуск и той се корени в недоброто представяне на онова, което прави Министерството на образованието и науката.

 

Освен това учиниците от 1-ви и 5-и клас засега остават без нови учебници, тъй като издателите са категорични, че е невъзможно да се справят до началото на новата учебна година на есен.

 

"Обвинението срещу нас, че систематично има проблеми, е инсинуация, която ми се струва, че някой е започнал отвисоко. Причината е защитата на Закона за предучилищно и училищно образование. Той е добър закон, ние сме го защитавали, ние стоим зад него и ние поемаме всичко за него", каза още той и добави, че е очаквал заради тези промени да му бъде поискана оставката. 

 

Официално оставката на образователния министър и екипа му не е депозирана в Министерския съвет. По информация на наши източници преди оттеглянето от постовете да бъде поискано, разговори са проведени с други министри от Реформаторския блок - Меглена Кунева и Божидар Лукарски, както и с Даниел Вълчев, така че те не са изненадани от решението на премиера. До края на деня се очакват новите имена на министър, заместник-министри и началник на кабинета на Образователното министерство.

Още по темата

 

Припомняме, че днес депутати от Патриотичния фронт се срещнаха с Танев в парламента. Те поискаха оставките на заместника му Ваня Кастрева, на началника на кабинета и на началника на дирекция "Образователни програми" в министерството. Според депутатите историята не може да бъде подменяна.

 

„Някой трябва да понесе отговорност за това, което се случи. Това са хората, които са пряко отговорни за тези скандални планове, които са предворителни, разбира се. Това са директор на дирекция „Образователни програми” Евгения Костадинова, г-жа Насер, политическият кабинет на министъра, и ресорният зам.-министър с ресор „Средно образование” Ваня Кастрева”, коментира Красимир Богданов от Патриотичния фронт.

 

„Поисканата оставка е бягство от отговорност за съсипията в сектора при двете правителства на ГЕРБ. ГЕРБ наложи закона за предучилищното и училищно образование - грубо и безпардонно”, коментира Атанас Мерджанов.

 

"Склонен съм да удължа срока за публичното обсъждане на проекта на МОН за учебните планове 2-6 клас. Законният срок е един месец, ако той се окаже недостатъчен, седмица-две може да бъде удължен срокът”, каза образователният министър и подчерта, че има време за изготвянето на учебниците.

 

Танев посочи, че в понеделник ще има заседание на политическия кабинет в МОН и ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност за учебната програма.

 

"Искам да възстановим всичко, което знаем, особено за Възраждането и да не го разглеждаме ретроградно, като минало, като „златен век”, който сме пропуснали, да го пратим в бъдещето. Нашето Възраждане е минало и бъдеще”, каза още министърът на образованието.

 

Той обясни, че терминът "съвместно съжителство" го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма. Танев подчерта, че научната общност нямат единно становище дали става дума за робство, или не.

 

"Общественото недоволство срещу термина „съжителство“ в програмите по история е голямо недоразумение", обясни заместник-министърът Ваня Кастрева. По думите ѝ така е записан само битът, не целият петвековен период в историята ни, който продължава да се нарича владичество.

 

За цялата година и повече Министерството на образованието и науката е отличник. Това обяви просветният министър проф. Тодор Танев в отговор на въпрос ще подаде ли оставка след като тя му бе поискана от премиера Бойко Борисов.

 

 

Реформаторския блок не реши кой ще заеме поста на образователния министър Тодор Танев. Утре в 12 часа Танев отива при премиера Бойко Борисов. Това стана ясно след извънредната среща в централата на Реформаторския блок, на която трябваше да се реши кой да заеме мястото на проф. Тодор Танев, след като министър-председателят поиска оставката му.

 

"Събрахме се членове на Реформаторския блок. Нямаше ги ДСБ. Не сме обсъждали имена. Видяхме се с проф. Танев. Оценката за работата му е висока", коментира след срещата Корман Исмаилов.

 

Припомняме, че за министерското кресло на просветното ведомство се спрягаха основно две имена - това на бившия образователен министър Даниел Вълчев и на бившия главен секретар в МОН Димитър Танев.

 

На въпрос дали той ще заеме поста обаче, Даниел Вълчев отвърна: "Нека да не създаваме напразни очаквания".

 

И още, утре Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се събира в 16 часа.

 


Какво разклати стола на просветния министър - отговорът от самия Тодор Танев: утре сутрин в "Здравей, България".