Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Видео: БГНЕС

 

"Машинното гласуване на президентските избори ще се проведе в до 500 избирателни секции", заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол, съобщи БГНЕС.

 

Още по темата

Дончев подчерта, че 500-те секции трябва да се определят от Централната избирателна комисия не по-късно от пет дни от датата на насрочване на изборите. Той поясни, че в сега действащите текстове от Изборния кодекс лимитът на секциите, в които може да се провежда машинното гласуване, е 500 секции.

 

Вицепремиерът беше запитан от депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов относно готовност за провеждане на машинно гласуване на изборите за президент и вицепрезидент през тази година.

 

"Въпросът е в конкретните текстове в Изборния кодекс, а не в оперативни действия от страна на правителството", поясни Томислав Дончев.

 

Той добави, че Изборният кодекс определя, че машинното гласуване е експериментално и се провежда в до 500 избирателни секции.


"Трябва да търсим не само по-широко приложение на машинното гласуване, то е преходът към електронното гласуване", смята вицепремиерът.