Денонощни дежурства край водоемите във Врачанско

 

Спешни проверки на язовирите в цялата страна заради интензивното снеготопене. Във Врачанско дори е издадена заповед за денонощни дежурства на всички водоеми. Има готовност и за евакуация. Въпреки че не се очаква голямо снеготопене, на някои места хората не са спокойни, тъй като живеят до водоеми, които са определени като опасни. 

 

В село Малорад преди година и половина също преживяха незапомнен воден апокалипсис. При първия по-интензивен дъжд или стопен сняг животът на хората в селото е в опасност. Проверки са доказали, че двата близки язовира са опасни. Спирателният кран на  “Езерска падина” не работи. Преливникът е полуразрушен от ерозията. Водата изяжда почвата. Ако достигне самият язовир, селото ще потъне, разказва кметът Цено Цоловски. 

Още по темата

 

"Водният стълб ще удари къщите, които са на 500 метра от язовирната стена. Под язовира зад нас се намира помпената станция. Не дай си Боже, ако има заливане, водата ще залее помпената станция и ще остави селото без вода месеци наред”, обясни Цоловски.

 

Водата няма да може и да се оттече лесно. Един от мостовете повече от година е разрушен и създава изкуствена тапа. Ремонтът струва около 600 000 лева. Пари са поискани от Комисията за бедствия и аварии, но отговор повече от година няма. Съдбата на двата язовира също се губи между институциите. 

 

От общината в Борован се оправдаха, че договорът щял да ги вкара в нарушение на Закона за обществените поръчки. Последните оценки показват, че ремонтът на съоръженията ще струва около 2 милиона лева, което е непосилно за бюджета на общината.

 

Законът за водите задължава общините да осигурят човек, който да наблюдава състоянието на всеки язовир. В Малорад това засега прави кметът, който обаче няма как едновременно да е на двете места.

 

Ако за всеки от 15-те язовира в Община Борован трябва да се наеме човек, местният бюджет няма да може да осигури парите. Оформя се дяволски кръг, от който засега няма изход и който някой ден може да доведе до страшна трагедия.

 

В началото на тази година кабинетът гласува допълнително 6 милиона лева, с които трябва да се обезпечи работата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Именно тя трябва да следи състоянието и експлоатацията на язовирните стени. От началото на годината от агенцията са проверили 29 рискови язовира, включително и тези край Малорад.