В цялата страна текат проверки по язовири и реки

 

Времето се затопли, а с това идват и проблемите със снеготопенето. В цялата страна текат проверки по язовири и реки. От началото на годината още една институция се зае с това да следи състоянието на язовирните стени - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

 

Екип на „Събуди се” се върна във Врачанско - районът, където преди година и половина водата потопи живота на много хора и където хората вече дават денонощни дежурства край водоемите. 

 

Язовир “Езерска падина”. Общински водоем, от който черпи вода борованското село Малорад. 1900 души пият от водата, която е техният най-голям кошмар.

 

„Под язовира се намира помпената станция. При едно заливане на тази станция селото ще остане без вода месеци наред, а водният стълб ще удари къщите, които са на 500 метра от водата”, обясни кметът на Малорад Цено Цоловски.

 

Според последните промени в законодателството за всеки язовир трябва да има специалист, който да го наблюдава и проверява. До края на август тази година това трябва да се случи и в Община Борован, където водоемите са 15. Местната администрация обаче няма средства за това ново перо в бюджета. 

 

В Малорад временно с тази задача се е захванал самият кмет. Това не може да продължи вечно, тъй като над селото има два язовира, които са опасни. Освидетелствани са от комисия и трябва спешно да се изведат от експлоатация.

 

"Именно за тях бяха осигурени средства. Тези средства не бяха оползотворени. Общинската администрация в Борован отказа да подпише договор за извеждането им от експлоатация”, обясни областният управител на Враца Мирослав Комитски.

 

Община Борован няма как да направи това, тъй като по думите на кмета Десислава Тодорова ще се наруши Закона за обществените поръчки. Така проблемите не само че не се решават, а се и задълбочават. Спирателният кран на язовир “Езерска падина” не работи. Преливникът е прояден от силните води от потопа през 2014 година. Водата продължава да свлича земята и скоро ще стигне до стената на водоема. Въпреки че е монтиран сифон, бедствието чука на вратата.

 

И ако най-лошото се случи, водата вместо да се оттече безпрепятствено, ще бъде блокирана в останките от срутен мост. Отново спомен от наводненията преди година и половина. За ремонт на моста са необходими 600 000 лева. Сезирана е междуведомствената комисия за бедствия и аварии, но повече от година отговор няма. Според хората институциите си прехвърлят топката, а време за губене няма.

 

Малорад не е изолиран случай. От началото на годината от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са проверили 29 рискови язовира в цялата страна. Навсякъде проблемите са свързани с неработещи кранове, изпускатели и неподдържани преливници. Експертите са направили актове с предписания, но дали те ще бъдат изпълнени или ще се въртят в омагьосания кръг от институции?