Реформаторите и министърът бяха на спешна среща при премиера

 

 

Министърът на образованието Тодор Танев ще подаде оставка в понеделник, а след това ще бъде назначен за съветник на премиера. Това съобщи пред журналисти в Бургас Бойко Борисов. 


 
По-рано през деня реформатори и министърът в оставка бяха на спешна среща при премиера заради рокадите в образованието. След нея изненадващо стана ясно, че Танев просто ще смени един държавен пост с друг - този на премиерски съветник. 

 

Борисов поиска министърът и екипът му да се оттеглят заради хаоса с новите учебни програми и най-вече скандала "присъствие или робство". Самият Танев обаче отказа да сдаде поста без лична среща с Борисов. Освен разговор получи и обещание за нов пост.  

Още по темата

 

Борисов обясни отзоваването на професор Танев със системни проблеми в образованието. Днес се оказа, че проблемите всъщност не били толкова съдържателни, колкото комуникационни. Затова министър-председателят ще продължи да се ползва от професорските услуги и занапред. 

 

На министър Танев днес му предложих и се договорихме той да продължи да работи като мой съветник в кабинета. И истински съжалявам, на мен за втори път ми се случва един прекрасен експерт, действително корифей в своята област, да трябва да подава оставка, защото не можа да комуникира в обществото правилно това, което прави”, заяви Бойко Борисов. 

 

Какви точно съвети ще дава професор Танев вероятно ще стане ясно в началото на следващата седмица. Тогава се очаква професорът да подаде оставката си като министър. 

 

„Разбрахме се, че ще я депозира, днес е събота, работя само аз, канцеларията не работи”, заяви Борисов. 

 

А оттам трябва да се пристъпи и към избора на нов министър. Борисов обаче даде да се разбере, че не бърза. 

 

„На мен ми трябват всичките депутати, за да не ми бламират предложението в парламента”, заяви премиерът. 

 

И обясни отлагането с „множеството отсъстващи и командировани депутати”. 

 

Премълча обаче другата причина - раздорът в Реформаторския блок по повод номинацията на Меглена Кунева за нов министър на образованието. 

 

„В понеделник ще си проведем събиране в нашия си, граждански формат, след което ще ви дадем точна и ясна информация”, заяви Гроздан Караджов от гражданската квота на РБ. 

 

Гласовете на гражданския формат и депутатите от ДСБ в парламента са решаващи, за да бъде официално Кунева предложена на Борисов от името на Реформаторския блок. Не било изключено от средите на блока да се появи и друга кандидатура.

 

Кой е досегашният министър и бъдещ съветник на премиера?

 

Професор Тодор Танев е преподавател в Софийския университет. Сред основателите на катедра „Политология”. Основател и ръководител на катедра „Публична администрация“. Член на Гражданския съвет на Реформаторския блок. От ноември 2014 г. до понеделник - министър на образованието и науката. 

 

Всичките коментари на премиера дойдоха, след като откри обновената жп гара в Бургас. Пак там той обяви, че е възложил на министрите си за Великден българските пенсионери да получат добавки към пенсиите си.

 

 

Информация: Цеца Алексова