В битката с бясното шофиране наказаните рязко се увеличават

 

Близо половината от камерите на КАТ на пътя са извън строя. Част от радарите в патрулките, които дебнат шофьорите за превишена скорост, са повредени и няма кой да ги ремонтира. В същото време след връщането на мобилните камери в битката с бясното шофиране наказаните рязко се увеличават. 

 

Два пъти повече нарушители за висока скорост само за година. Ако през 2014-а санкционираните за бясно шофиране са били 123 000, то след активното връщане на радарите на пътя стават над 234 000. Контролът се осъществява със 148 радара, 24 стационарни камери и една система за средна скорост. Почти половината от мобилните камери обаче не могат да участват в битката с високите скорости.

 

Честитки с електронни фишове и актове за джигитите с най-висока скорост вече пътуват към нарушителите а за някои глобата ще е рекордна. Повече нарушители, но по-малко тежки инциденти на пътя.

 

Оказва се, че от 148 радара изправни са около 90. Останалите са развалени, но няма кой да ги поправи и остават извън строя. В началото на годината изтече договорът с фирмата, която ремонтира радарите. Затова до избор на нова развалените камери просто не могат да засичат нарушителите.

 

Очакванията са до две седмици да има избрана фирма, а до месец – всички радари отново да участват активно в контрола на пътя.

 

Въпреки многото наказани, събираемостта на глобите остава ниска. Проблемът е, че много от джигитите не могат да бъдат открити на адреса си и глобата не може да влезе в сила.